Actualitate

Ce trebuie neapărat să faceți în Ajun de Bobotează

Sărbătorită an de an pe data de 6 ianuarie, Boboteaza abundă de tradiții și superstiții. Ce trebuie neapărat să faceți în Ajun de Bobotează.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Botezul Domnului sau Boboteaza marchează încheirea sărbătorilor de iarnă. Ce trebuie neapărat să faceți în Ajun de Bobotează.

Ce trebuie neapărat să faceți în Ajun de Bobotează

Tradiția spune ca pe data de 5 ianuarie, când este ajunul Bobotezei, fetele să-și pună busuioc sub pernă. Astfel, își vor visa viitorul soț. De asemenea, se spune că anul va avea rog bogat dacă în dimineața zilei de Ajunul Bobotezei pomii vor fi încărcați de promoroacă. Nu vă certați în ziua de Ajun, pentru că veți avea necazuri. Și nu dați nimic cu împrumut. Nimeni nu are voie să spele rufe în Ajunul Bobotezei, de Sfântul Ioan Botezătorul, dar și opt zile după acestea. Acest lucru se ține pentru că apele sunt sfințite.

Advertisment

Cum vă visați ursitul

Tot tradiția spune că fetele nemăritate își vor pune pe inel un fir de roșu de mătase pe care îl leagă. Totodată, se așează sub pernă un fir de busuioc. Se crede că se vor căsători cu băiatul pe care-l vor visa. Totodată în noaptea din Ajunul Bobotezei se poate citi viitorul în oglindă. Din superstiție, fetele vor fura un fir de busuioc din mănunchiul cu care stropește preotul și îl vor pune sub pernă. Fetele care cad pe gheață de Bobotează, spune tradiția, e sigur că se vor căsători în acel an.

Advertisment

Se consumă piftie și grâu fiert

Tot de Bobotează tradiția cere să se mănânce piftie și grâu fiert și se să bea vin roșu. Nu vă certați cu soțul sau iubitul în această zi, pentru că veți avea parte de dispute tot anul. De asemenea, se face în ajunul Bobotezei o masa, iar sub fața de masî se așează fân. Sub fiecare colt se pune un bulgăre de sare. Pe masa vor fi așezate 12 feluri de mâncare, respectiv colivă, sarmale umplute cu crupe, fiertură de prune. Nu trebuie să lipsească nici borșul de fasole albă, borș de pește, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră.

 

 

Advertisment
Advertisment