Politică

PSD cere suspendarea proceselor

Partidul Social Democrat dorește suspendarea temporara a proceselor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de Covid-19 are tot mai multe consecințe în țara noastră. Astfel, autoritățile încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a depăși această perioadă cât mai repede. O decizie ar putea fi luată și în domeniul juridic.

Un senator cere suspendarea proceselor

Robert Cazanciuc, senator PSD, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege conform caruia procesele ar urmă să fie suspendate. Acestea s-ar relua după încheierea stării de urgență.

Advertisment

Senatorul a făcut anunțul prin intermediul rețelelor de socializare. Cazanciuc cere să fie pusă în acțiune procedura de urgență. Camera Deputaților este prima camera legislativă sesizată, conform spuselor lui.

Advertisment

Parlamentarul a declarat că nu e nevoie să moară persoane prin tribunal pentru ca justiția să învingă. Senatorul informează că procesele ar putea continua doar în situații excepționale, considerate urgențe și foarte bine justificate.

Conform spuselor lui Cazanciuc, aceste cazuri deosebite se referă la protecția relațiilor de familie, măsurile dispuse prin decretul de instituire a stării excepționale și în cauzele cu persoane private de libertate.

În cazul celor din urmă, dosarele s-ar judeca prin videoconferință. Inițiativa parlamentarului vine în completarea legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Cazanciuc atenționează că în prezent, în ciuda stării de urgență, nu au fost suspendate executările silite. El spune că acestea înseamnă până la 40% din activitatea multor instanțe. Astfel, ar fi implicat un număr mare de judecători și personal auxiliar.

Un alt motiv îl reprezintă faptul că cei vor avea la îndemână resurse necesare, precum mijloace electronice și avocați, vor fi avantajați. Astfel, nu ar fi corect pentru cei nevoiți să alerge la autorități și companii suspendate, în timp ce trebuie să își protejeze sănătate și job-ul.

Senatorul anunță că pentru redactarea proiectului de lege și a expunerii de motive, a consultat mai mulți magistrați și avocați.

Au fost luate deja multe măsuri drastice

Nu ar fi prima decizie radicală venită pe fondul pandemiei de coronavirus. Au fost deja luate multe hotărâri menite să contribuie la depășirea cât mai rapidă a acestei perioade.

Astel, bacalaureatul și evaluarea națională au suferit deja modificări importante. Ministrul Educației, Monia Anisie, a făcut anunțul în cursul zilei de marți.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va prelungi starea de urgență cu o luna. El crede că această măsură e absolut necesară pentru că situația din țară să nu se agraveze.

Conform spuselor președintelui, acest gen de măsuri a făcut ca situația din România să nu devină precum în țări ca Spania și Italia.

Advertisment
Advertisment