ActualitateExternPoliticăStiri

Finlanda a devenit oficial membru NATO

Advertisment
Advertisement
efume.ro

După trei decenii de neutralitate militară, Finlanda s-a alăturat marţi oficial NATO. Finlanda devine astfel al 31-lea membru al NATO.

 

Advertisment

Procesul de aderare a Finlandei la alianță s-a încheiat marți cu puțin timp înaintea orei 16:00, ora României, când ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a semnat ultimul document, pe care i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken la sediul NATO din Bruxelles, informează Hotnews. Prin aderarea Finlandei, alianța nord-atlantică își dublează granița cu Rusia.

Advertisment

Finlanda, vecinul de vest al Rusiei, devine al 31-lea membru al NATO, iar NATO și-a dublat frontiera cu Rusia, care s-a extins astfel cu aproximativ 1.300 de kilometri. Asta înseamnă că Rusia are acum frontieră terestră cu șase membri NATO și frontieră maritimă cu doi. Finlanda, Norvegia, Estonia și Letonia au frontieră terestră directă cu Rusia, Lituania și Polonia au graniță comună cu enclava rusă Kaliningrad, în timp ce Turcia și România au frontieră la Marea Neagră cu Rusia. Slovacia, Ungaria și România leagă restul frontului de est al alianței, dar sunt separate de Belarus și Ucraina de teritoriul rus.

Advertisment
Advertisment