Politică

Partidele politice ale Spaniei luptă împotriva virusului

Spania este pregătită pentru orice, iar partidele politice se aliniază într-o linie cu Guvernul

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Odată cu economia spaniolă (și globală) în cădere liberă, pandemia coronavirusului se răspândește în continuare, iar cetățenii din Spania în blocarea în casele lor, partidele politice din Spania – inclusiv opoziția – au ales luni să închidă rândurile în jurul premierului Pedro Sánchez. Liderul partidului popular conservator (PP), Pablo Casado, a declarat ieri că va susține toate măsurile pe care le ia guvernul de coaliție al Partidului Socialist (PSOE) și Unidas Podemos și a evitat să critice acțiunile executivului, care a declarat o stare de alarmă în țară sâmbătă, oferindu-i puteri mai mari de a combate criza de sănătate în curs.

Liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal – care a confirmat că este infectat cu coronavirus – s-a angajat, de asemenea, luni să sprijine guvernul, după ce a fost extrem de critic în ceea ce privește gestionarea situației. El a solicitat, totuși, demisia viceprim-ministrului Carmen Calvo și a lui Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor de sănătate al Ministerului Sănătății și una dintre cele mai vizibile fețe ale guvernului în timpul crizei.

Advertisment

Cele mai recente cifre ale focarului de coronavirus din Spania arată un total de 9.191 de infecții și 329 de decese. Luni, un ministru guvernamental a sugerat ca starea de alarmă să fie extinsă din cele 15 zile inițiale care au fost decretate, iar mai târziu în ziua în care ministrul de interne a anunțat că Spania își va închide granițele terestre la miezul nopții, cu excepția rezidenților și alții care invocă motive de forță majoră.

Advertisment

Partidele comunică prin conferințe video

Întâlnirile video-conferinței se petrec în ritm accentuat în palatul premierului La Moncloa, atât cu liderii politici spanioli, cât și cu cei europeni, după ce ieri Spania a devenit a doua țară din lume în ceea ce privește noile infecții zilnice, doar în spatele Italiei. Spania este a patra țară din lume în ceea ce privește infecțiile totale, în spatele Chinei, Coreei de Sud și Italiei. Fostele două țări încep să controleze situația, dar Italia și Spania sunt încă departe de acest punct.

Având în vedere perspectivele, premierul Pedro Sánchez a căutat sprijin politic. Liderul PSOE a vorbit de două ori cu Casado în ultimele 10 zile. El a susținut, de asemenea, o rundă de discuții cu purtătorii de cuvânt din toate partidele spaniole, pentru a le informa că va vorbi miercuri în Congres și pentru a solicita unitate. Au existat apeluri pentru ca această sesiune a Congresului să se desfășoare în întregime prin videoconferință, dar reglementările care reglementează camera inferioară a parlamentului nu includ o astfel de opțiune. Guvernul și Congresul au încercat ieri să rezolve aceste probleme legale.

Ședința va fi prima șansă pentru care opoziția va trebui să transmită în direct guvernului criticile sale cu privire la gestionarea situației. PP și extrema-dreapta Vox au trântit până acum executivul pentru lipsa de acțiune, în special pentru a nu anula marșurile Zilei Femeii din 8-M care au avut loc duminică 8 martie în toată țara și care au inclus participarea multor înalți. -profilii politici PSOE și Unidas Podemos. Chiar a doua zi, s-a luat decizia de a închide toate școlile și universitățile din regiunea Madrid, în scopul de a încetini infecțiile cu coronavirus, trimițând 1,5 milioane de studenți acasă.

Advertisment
Advertisment