Economic

Ludovic Orban, vești proaste despre alocații și pensii

Premierul a declarat că majorarea pensiilor cu 40% are șanse mici de reușită, iar Guvernul nu își permite să dubleze alocațiile.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Ludovic Orban aduce vești proaste pentru români. Acesta a declarat că majorarea pensiilor era greu de realizat chiar și în condiții economice favorabile. Ținând cont că România trece printr-o criză, creșterea acestora cu 40% pare imposibilă.

Orban aduce vești proaste despre alocații și pensii

“Creșterea cu 40% ar fi fost foarte dificil de realizat chiar și în contextul unei situații economice favorabile, așa cum arătau datele de la începutul anului, în momentul în care am adoptat bugetul. Ne aflăm într-o criză economică, această criză a lovit puternic veniturile la bugetul de pensii și veniturile bugetului de stat.

Advertisment

Se observă clar că majorarea cu 40% este una ce nu poate fi susținută financiar, întrucât aceasta provoacă un risc grav de dezechilibrare bugetară a țării. Astfel, există pericolul de a afecta capacitatea României de a face față tuturor cheltuielilor.

Advertisment

Vom majora pensiile, dar procentul nu îl vom face public decât atunci când toate evaluările vor fi încheiate”, a spus Orban, la România TV.

Dublarea alocațiilor ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei

Referitor la alocații, premierul a explicat că dublarea acestora nu poate fi realizată, având în vedere faptul că România trece printr-o criză uriașă generată de pandemia de coronavirus.

“Vom caută o variantă, dar nu avem cum să dublăm alocațiile. Este a doua dublare care are loc, după cea din luna martie în dezbaterea bugetului anului trecut. Bineînțeles că vom oferi o asigurare referitoare la dublarea alocațiilor, însă e nevoie de un calendar de majorare.

Dublarea alocațiilor duce la costuri de aproape șapte miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a adăugat prim-ministrul. Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat faptul că nu există fonduri suficiente pentru creșterea alocațiilor. El a adăugat că majorarea acestora de către Parlament a fost făcută neconstituțional.

Advertisment
Advertisment