Tehnologie

Tot ce Trebuie să Știi Despre Încărcătoarele Wireless

Deși tehnologia „fără fir” a ajuns într-atât de departe încât anumite încărcătoare wireless pot transmite curent electric chiar și la 3 metri distanță, se pare că (cel puțin în România) aceasta nu este atât de populară.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Atunci când apar, majoritatea tehnologiilor sunt destinate în principal dispozitivelor din gama de top. Apoi, cu timpul, prețul acestora scade și sunt introduse și pe dispozitivele mai ieftine.

La fel s-a întâmplat și în cazul încărcătoarelor wireless. Totuși, deși ne-am fi așteptat ca acestea să aibă și succes, adevărul s-a dovedit a fi contrar. Cel puțin în România, singurele dispozitive wireless cu adevărat populare par a fi AirPods-urile de la Apple.

Advertisment

Cum funcționează încărcătoarele wireless?

Pentru a înțelege cum funcționează tehnologia de transmitere a curentului electric pe cale de unde, trebuie să înțelegem conceptele de bază legate de magnetism și electricitate.

Advertisment

Astfel, vom începe prin a face referire la curentul alternativ. După cum sugerează și numele, direcția acestuia „alternează” în două direcții opuse. De asemenea, conform experimentelor realizate de Oersted, știm despre curentul electric faptul că acesta induce un câmp magnetic.

Câmpul magnetic astfel creat depinde de direcția curentului electric. De asemenea, după cum am stabilit deja, în curentul alternativ, direcția curentului se schimbă constant și relativ rapid, ceea ce conduce la schimbarea implicită a câmpului magnetic.

Conform descoperirilor făcute de Michael Faraday, schimbările câmpului magnetic produc electricitate. Iar aceasta este explicația pe scurt din spatele încărcătoarelor wireless.

De ce dispozitivele se încarcă greu cu un astfel de încărcător?

Viteza redusă de încărcare se datorează în principal faptului că inducția funcționează mai bine atunci când dimensiunea bobinelor este mai mare, la fel ca și numărul rotațiilor din bobină.

Din cauza dimensiunilor reduse ale telefoanelor mobile, acest lucru este practic imposibil de realizat.

În plus, încărcătoarele wireless pierd foarte multă energie sub formă de căldură. Aceasta conduce de asemenea la reducerea viteze de încărcare a dispozitivelor dotate cu astfel de tehnologie.

Încărcarea wireless nu este încă 100% wireless

Unul dintre motivele pentru care încărcarea wireless nu este o tehnologie populară, este reprezentat de faptul că această tehnologie nu este complet lipsită de fire.

Practic, majoritatea dispozitivelor funcționează doar atunci când sunt lipite efectiv de telefon. În aceste condiții, deși este mai comod să sari peste conectarea cablului, acest lucru nu este și practic.

Dacă mai adăugăm și timpul de încărcare, aproape că nu mai vedem utilitatea încărcătoarelor wireless în 2020. Cu siguranță tehnologia va evolua, dar până atunci, cel mai probabil nu vom constata o schimbare în comportamentul utilizatorilor.

Advertisment
Advertisment