ActualitateTehnologie

SE ÎNCHID Facebook și Instagram? Decizia e valabilă doar pentru europeni

Se închid Facebook și Instagram? Mark Zuckerberg, proprietarul rețelelor sociale, a anunțat ce ar putea duce la dispariția celor două aplicații.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Mark Zuckerberg a vorbit despre posibilitatea de a închide Facebook și Instagram în Europa. Patronul celor doi giganți avertizează că decizia este aproape și transmite, concret, care sunt condițiile în care rețelele de socializare nu vor mai exista în Europa.

Se închid Facebook și Instagram? Rețelele pot dispărea din Europa

Dacă Meta nu dezvoltă opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, Mark Zuckerberg avertizează, în raportul anual, că Facebook și Instagram ar putea fi închise în Europa.

Advertisment

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Mark Zuckerberg, reprezentatul Meta, avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru legal și companiei nu i se va mai permite să utilizeze „alternativele” actualelor modele de acorduri, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media.

Advertisment

Problemă MAJORĂ pentru Meta, din cauza transferurilor de date

Problema cheie pentru Meta o reprezintă transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește  pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE, din cauza problemelor legale care au apărut din aceste motive, de-a lungul timpului.

Transferarea datelor între țări și regiuni este esențială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta. Totuși, în trecut, Privacy Shield a fost folosit ca bază legală pentru realizarea acestor transferuri de date. Tratatul a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în 2020 pentru că încălca protecția datelor cu caracter personal. De atunci, atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au anunțat că se lucrează la o nouă versiune a tratatului, mai îmbunătățită.

 

Advertisment
Advertisment