Tehnologie

Noua rețea 5G, tot ce trebuie să știi

Tehnologia wireless de nouă generație este de așteptat să vă schimbe viața. Dar nu încă.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Între sfârșitul anului 2018 și până în primele luni ale acestui an, transportatorii au făcut cursa pentru a revendica un fel de „prim”. Verizon și AT&T și-au lansat rețelele mobile 5G , în timp ce KT a spus că un robot din Coreea de Sud a fost primul său client 5G. Sprint și-a pornit rețeaua în iunie, urmată la scurt timp după T-Mobile . Transportatorul britanic EE a fost primul din țara sa care a activat 5G.

Revoluția wireless 5G

Este o certitudine virtuală că nu sunteți un client 5G al niciunuia dintre acești transportatori. Rețeaua AT&T locuiește în 21 de orașe, dar clienții sunt întreprinderi mici, iar transportatorul a refuzat să vorbească despre locul unde se află de fapt acoperirea. Verizon, care a lansat un serviciu la domiciliu 5G toamna trecută, a vizat 30 de orașe în acest an, cu 15 orașe online , dar acoperirea arată mai degrabă ca o colecție de hotspoturi.

Advertisment

În aprilie, testele timpurii ale rețelei 5G erau o încurcătură, cu o acoperire neregulată și inconsecventă și doar câteva zone în care puteai experimenta adevăratele viteze ale 5G cu Motorola Z3 și cu 5G Moto Mod. Însă un test de urmărire efectuat cu Samsung Galaxy S10 5G , care avea radio 5G integrat în telefon, a dovedit o experiență mult mai bună, mai rapid decât Google Fiber. Un test al rețelei 5G Sprint a arătat viteze mai puțin impresionante (dar totuși mai rapide decât 4G LTE), dar cu o acoperire mai bună.

Advertisment

Ce este 5G?

Este următoarea (a cincea) generație de tehnologie celulară și promite să îmbunătățească foarte mult viteza, acoperirea și receptivitatea rețelelor wireless. Cât de repede vorbim? Rețeaua Verizon a arătat viteze care au trecut de 1 gigabit pe secundă în materie de noua rețea.

Acest lucru este de 10 până la 100 de ori mai rapid decât conexiunea dvs. celulară tipică și chiar mai rapid decât orice puteți obține cu un cablu de fibră optică fizică care intră în casă.(În condiții optime, veți putea descărca  în câteva secunde serialele dumneavoastră preferate.)

Este vorba doar despre viteză în noua rețea?

Nu! Unul dintre beneficiile cheie este ceva numit latență scăzută pentru noua rețea. Veți auzi mult acest termen. Latența este timpul de răspuns între momentul în care faceți click pe un link sau începeți să transmiteți un videoclip pe telefonul dvs., care trimite solicitarea în rețea și când aceasta răspunde, livrându-vă site-ul web sau redând videoclipul.

Acest interval de timp poate dura aproximativ 20 de milisecunde cu rețele actuale. Nu durează prea mult, dar cu 5G, latența este redusă la 1 milisecundă sau durează cât timp îi ia blițului să se activeze la o cameră normală.

Respectiva este esențială pentru lucruri precum jocul video intens în realitatea virtuală sau pentru ca un chirurg din New York să controleze o pereche de brațe robotizate care efectuează o procedură în San Francisco, deși latența va fi în continuare afectată de gama finală a conexiunii.

Advertisment
Advertisment