Tehnologie

Ce Poți Face Dacă PC-ul Tău Se Mișcă Prea Greu

Îmbunătățirea performanțelor unui PC mai vechi poate fi o sarcină relativ grea. Cu toate acestea, există câteva trucuri care te vor ajuta în această privință.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

În realitate, deseori, tot ce trebuie să faci pentru a „repara” un PC care se mișcă greu, este să resetezi sau să reinstalezi sistemul de operare. De altfel, specialiștii recomandă să resetezi computerul cel puțin odată pe an pentru îmbunătățirea performanțelor.

Depistează cauza

În primul rând, ar trebui să depistezi cauzele care au condus la încetinirea PC-ului. Pentru asta, tehnicienii propun următorul set de întrebări:

Advertisment
  • Încetinirea sistemului s-a realizat recent sau treptat, pe o perioadă îndelungată de timp? Dacă s-a întâmplat recent, aceasta a survenit în urma unui update de software?
  • Toate funcțiile PC-ului sunt încetinite sau doar anumite aplicații? Dacă problema se referă doar la o aplicație, aceasta a avut un update de software recent?
  • Computerul funcționează greu și în Safe Mode?
  • Încetinirea sistemului apare după pornirea unui joc sau a unei aplicații? Sau apare imediat ce pornești PC-ul?
  • Pe lângă faptul că funcționează greu, au mai apărut alte probleme sau erori? Dacă da, acestea apar odată cu utilizarea unei anumite aplicații?

Performanțele țin mai degrabă de software

De cele mai multe ori, performanțele unui PC sunt influențate de software și nu de componentele electronice ale acestuia. Update-urile pot încetini foarte mult performanțele unui dispozitiv.

Advertisment

Apple, de exemplu, s-a aflat recent într-un scandal în care utilizatorii modelelor vechi de iPhone i-au acuzat că încetinesc voit aceste modele, prin software, pentru a îi influența să cumpere un model nou.

Cu toate acestea, aplicațiile și jocurile noi pot necesita anumite upgrade-uri. Dacă observi că laptopul sau PC-ul nu funcționează corect din cauza unui joc, de exemplu, verifică specificațiile minime solicitate de jocul respectiv. S-ar putea ca acesta pur și simplu să nu dispună de memoria necesară.

HDD sau SSD

Un truc simplu, prin care poți crește performanțele unui computer mai vechi este să schimbi HDD-ul cu un SSD. Mai mult decât atât, acestea scad riscul de a pierde fișierele în cazul în care PC-ul tău suferă lovituri sau căzături.

Conform producătorilor, un astfel de dispozitiv poate reduce timpul de încărcare al sistemului de operare sau al aplicațiilor de pe PC cu până la 50%.

În plus, există foarte multe aplicații care te vor ajuta să clonezi datele de pe HDD pe un SSD. Așadar, nu vei pierde absolut niciun fișier în acest proces.

Advertisment
Advertisment