Restaurantele din România aplică taxa Covid-19
Restaurantele din țara noastră au început să aplice taxa Covid-19, iar Fiscul a reacționat imediat.
După modelul țărilor din Vest sau al Statelor Unite ale Americii, unii proprietari de restaurante din România au început să aplici „taxa Covid-19”. Taxa este folosită în SUA, însă a fost preluată și de mai multe țări din Europa, precum Danemarca.
Taxa Covid-19 a ajuns și în România
Patronul unui restaurant ce și-a taxat clienții cu 5 lei, sumă reprezentând taxa de coronavirus, a comentat situația pentru economică.net. „Am pus taxa ca urmare a cheltuielilor de distanțare socială ale restaurantului.
De asemenea, am făcut asta pentru că toată lumea face la fel. Și celelalte restaurante, dar și dentiștii fac așa”, a spus afaceristul. Administrată Națională de Administrare Fiscală a explicat că această practică nu are niciun fel de justificare legală.
„Taxa respectivă nu are niciun temei legal. Poate fi considerată un cost comercial, precum toate celelalte, prețul unui serviciu. Desigur, asta atât timp cât este comunicat clientului înainte și nu este aruncat la final, fără că el să știe despre asta. Altfel, ar putea intra în aria Protecției Consumatorului”, au spus surse ANAF.
Cum vor fi ajutate restaurantele și hotelurile
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat că Industria ospitalității are nevoie de sprijin financiar consistent pentru a putea să își revină. Acesta consideră că în urma restricțiilor impuse, e necesar un ajutor pentru a se putea repune pe picioare.
Acest sector este poate cel mai puternic afectat de măsurile impuse cu scopul limitării răspândirii pandemiei coronavirus. Virgil Popescu a declarat că turismul și HORECA au nevoie de un impuls.
El a informat că o parte din cele 750 de milioane de euro, bani europenei pentru IMM-uri, pot fi utilizați pentru a ajuta hotelurile și restaurantele. Ministrul Economiei spune că va fi nevoie și de bani suplimentari. Banii ar urma să fie folosiți în vederea adaptării condițiilor de desfășurare a activității.