Politică

Orban și Barna își ceartă colegii

Liderii celor două partide sunt nemulțumiți de votul colegilor săi în privința unor proiecte ce prevăd posibilitatea unor categorii de deținuți de a își executa pedepsele la domiciliu.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Marți au ajuns două proiecte legislative la senat. Acestea prevăd ca anumite categorii de deținuți să își poate executa pedeapsa acasă. Monitorizarea lor se va face cu ajutorul unor brățări electronice. Senatul a aprobat proiectele, Camera Deputaților fiind for decizional.

Orban și Barna, supărați de votul colegilor

Proiectele de lege au fost inițiate de un senator al PNL. Chiar și așa, premierul României e total împotriva acestor măsuri. El a spus că parlamentarul respectiv a inițiat proiectele fără acordul conducerii partidului.

Advertisment

Totodată, Orban asigură că liberalii se poziționează clar împotriva acestor măsuri. El spune că PNL va vota împotrivă la Camera Deputaților. În cazul în care totuși vor trece aceste proiecte, liderul Partidului Național Liberal anunță că va ataca măsurile la CCR.

Advertisment

Alina Gorghiu a susținut cu tărie aceste măsuri. Ea dă drept exemplu celelalte state europene. Conform spuselor senatoarei, acolo sunt în vigoare măsurile respective și sunt considerate benefice. În plus, această a explicat că persoanele cu infracțiuni grave nu sunt ajutate în niciun fel prin respectivele proiecte.

Referitor la afirmațiile colegei sale de partid, Orban crede că aceasta nu va primi nicio sancțiune din partea PNL. El crede că Gorghiu va fi sancționată de cetățeni în urmă actului care a “autodescalificat-o”.

În schimb, Dan Barna nu și-a criticat colegii, el explicând că votul a fost doar e eroare. Acesta a adăugat că la Camera Deputaților, care e for decizional, USR va vota împotriva acestor proiecte.

Prevederile proiectelor privind deținuții

Proiectele vizează infractorii cu pedepse de până la șapte ani. Acestora li s-ar putea permite să își ispășească pedeapsa la domiciliu, fiind monitorizați prin intermediul brățărilor electronice.

Totodată, persoana în cauza nu trebuie să mai fi fost condamnată anterior la o pedeapsa cu executare mai mare de doi ani. Excepție fac cazurile prevăzut de la art. 42 sau cele pentru care a intervenit reabilitarea.

Acestea sunt doar anumite condiții pe care trebuie deținuții ar trebui să le îndeplinească pentru a beneficia de măsurile respective.

După declarațiile liderilor PNL și USR, este totuși foarte probabil că proiectele să fie respinse în Camera Deputaților sau atacate la Curtea Constituțională a României.

Advertisment
Advertisment