Politică

Ludovic Orban transmite un mesaj tuturor românilor din Italia

Românii din Italia care vor să vină acasă de Paști vor întră în carantină. Aceștia au dreptul de a intră în ţară, însă au această obligație.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Premierul Ludovic Orban a făcut o declarație oficială în videoconferința de duminică seară. Românii care vin din Italia sau din alte țări din zonele cu focar de coronavirus, vor sta la carantină pentru 14 zile, dacă se instituie starea de urgență.

Aceasta este perioada în care virusul se poate declanșa. Până ce aceștia nu fac testul și nu vor obține rezultate negative, ei nu vor putea părăsi acea zonă.

Advertisment

Orban spune că nu se restrânge dreptul cetățenilor de a veni în țară, dar sunt obligați să respecte anumite reguli.

În funcție de țara sau zona din care vin și de nivelul restricției impuse, sunt obligați să între în carantină sau să stea izolați pentru o perioadă de 14 zile.

Advertisment

De asemenea, premierul informează că România nu poate asigura transportul aerian al tuturor românilor care vor să vină acasă. Acest lucru este posibil doar în situații excepționale.

Se asigura transport aerian doar pentru persoane aflate în situații dificile

Până în prezent, s-au făcut două curse speciale pentru a aduce din Italia 17 cetățeni români, care se aflau în vizită în Italia și au rămas blocați acolo. Statisticile arată că în toată Italia se află peste un milion de români.

Având în vedere numărul excesiv de mare este absolut imposibil să se organizeze un transport rutier normal în aceste condiții.

Există anumite restricții și măsuri care au fost luate și de alte state și trebuie respectate cu precizie. Ungaria și Slovenia au introdus deja restricții. Pot călători cu avionul doar persoanele aflate în cazuri speciale, cum ar fi turiști aflați în Italia în perioada declarării stării de urgență.

Premierul face apel la înțelegere și așteaptă de la toți românii din Italia, în special cei care au lucrat în industria hotelieră, să solicite și să primească sprijinul statului Italian. La fel și cei care se află în Spania să apeleze la toate formele de sprijin oferite de țară respectivă. Cu toții suntem puși într-o situație delicată de aceea trebuie să găsim soluții cât mai eficiente și rapide.

România va ține o legătură permanentă cu ambasada și consulatele pentru a fi la curent cu ce se întâmplă. Însă, pentru moment aceasta este cea m mai bună variantă. Dacă se vor găsi în timp alte soluții de susținere a românilor care stau în Italia, Spania sau alte țări și se află în situații dificile, aceștia vor fi rapid  informați.

Advertisment
Advertisment