Politică

Deținuții ar putea executa pedeapsa acasă

Un proiect de lege vizează infractorii cu pedepse de până la șapte ani. Acestora li s-ar putea permite să își ispășească pedeapsa la domiciliu.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Marți au ajuns două proiecte legislative la senat. Acestea prevăd ca anumite categorii de deținuți să își poate executa pedeapsa acasă. Monitorizarea lor se va face cu ajutorul unor brățări electronice. Senatul a aprobat proiectele, Camera Deputaților fiind for decizional.

Condiții de eligibilitate pentru infractori

Unul dintre criterii este ca cei condamnați să fi primit o pedeapsa de maxim șapte ani. Această condiție se aplica și în cazul concursului de infracțiuni.

Advertisment

Totodată, persoana în cauza nu trebuie să mai fi fost condamnată anterior la o pedeapsa cu executare mai mare de doi ani. Excepție fac cazurile prevăzut de la art. 42 sau cele pentru care a intervenit reabilitarea.

Advertisment

De asemenea, deținuții ar putea profita doar dacă își dau acceptul în vederea prestării unei munci nerenumerate în folosul comunității.

Instanța poate decide executarea la domiciliu a pedepsei în funcție de conduită, de eforturile depuse și de posibilitățile de îndreptare ale condamnatului.

În cazul în care infractorul s-a sustras de la urmărire penală sau judecată, acesta nu poate beneficia de respectivul proiect de lege. Același lucruri e valabil și pentru cei care au încercat zădărnicirea aflării adevărului sau a identificării autorului ori participanților.

De asemenea, cei care au săvârșit fapte contra vieții, integrității sau sănătății, nu pot beneficia de această măsură. Totodată, nici infractorii care au comis fapte împotriva integrității sexuale, fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau trafic de persoane nu se încadrează.

Condamnații care au comis infracțiuni privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri sunt și ei excluși de la aceste proiecte de lege. Totodata, nici cei care au comis fraude prin sisteme informatice nu beneficiază de această măsură.

Conflict dur între USR și PNL din cauza acestor proiecte

Stelian Ion, deputatul partidului condus de Barna, spune că lupta celor de la USR împotriva infractorilor se va duce pe apă sâmbetei odată cu trecerea acestui proiect. Mai mult, el acuză liberalii că ar continuă astfel încercările pesediștilor de a distruge justiția din România.

Partidul Național Liberal a oferit o replică prin Alina Gorghiu. Ea a declarat că proiectul respectiv a fost depus înainte de perioada de pandemie, însă acum i-a sosit termenul de dezbatere. Mai mult, Gorghiu spune că nu e nimic controversat și că deținuții ar putea beneficia doar în cazul faptelor minore.

Advertisment
Advertisment