Economic

Tot mai mulți români rămân fără loc de muncă

Perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus duce la probleme serioase. Firmele încearcă să ia măsuri pentru a supraviețui și renunță astfel la angajați.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus continuă să evolueze în România. Apar tot mai multe cazuri de infectări și decese. Guvernul a decis izolarea totală a cetățenilor pentru a încerca oprirea răspândirii virusului.

Astfel, cum majoritatea cetățenilor se află la domiciliu, în România apare o criză economică. Firmele se zbat să supraviețuiască în această perioada în care nu reușesc să mai producă prea mult.

Advertisment

Concedieri numeroase în doar 2 zile

În efortul de a își salva afacerile, patronii încearcă să reducă din cheltuieli. Astfel, aceștia aleg să ia decizii radicale, precum concedierea angajaților. Fără să plătească la fel de multe salarii, antreprenorii speră să depășească această situație.

Advertisment

În 2 zile au rămas fără loc de muncă nu mai puțin de 45 000 de oameni. În șomaj tehnic au fost trimise 300 000 de persoane, conform informațiilor de la Ministerul Muncii.

Situația este una foarte dificlă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Domeniile în care cei mai mulți oameni rămân fără loc de muncă sunt comerțul, hotelurile, restaurantele și construcțiile.

Până acum, aproape 800 000 de contracte de muncă au fost suspendate, iar peste 150 000 au încetat.

Pauza provocată de coronavirus poate băga firmele în faliment

Pe lângă faptul că mulți oameni rămân fără loc de muncă, ar putea fi multe alte probleme în sectorul economic. La cum arată situația, după ce va fi depășită perioada de coronavirus, multe firme ar putea să nu mai existe.

Foarte multe afaceri s-au oprit din a genera profit sau, în cel mai bun caz, generează un profit mult redus. Astfel patronii sunt nevoiți să acopere cheltuielile fără a avea un venit de la firme.

Țări precum Marea Britanie, Germania și Danemarca au luat deja măsuri pentru a susține antreprenorii. Acestea sprijină financiar firmele pentru a depăși perioada de criză.

În România, Florin Cîtu a luat măsuri precum amânarea ratelor la banca, însă acestea vin în special în ajutorul persoanelor fizice, firmele rămânând în continuare în pericol de a se desființa.

Deși situația medicală trebuie să primeze, este foarte important ce se va întâmplă și după ce depășim această pandemie, de aceea sunt necesare măsuri care să vină în sprijinul firmelor.

Advertisment
Advertisment