Economic

Blocajul Financiar se Accentuează Din De în Ce Mai Vizibil

O analiză realizată de compania de consultanță Frames indică faptul că șapte din zece companii își plătesc cu greu facturile. Concluzia rezultă în baza unui sondaj realizat în parteneriat cu compania de Train Your Brain.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Tendința actuală a economiei duce spre un blocaj financiar tot mai accentuat. Întârzierile la plata duc treptat la creșterea datoriilor și la blocaj financiar. Toate acestea, pentru că durata medie de încasare la nivel economic a ajuns la 120 zile.

Multe companii plătesc cu mare întârziere facturile, din lipsa de lichidități și din cauza accesului complicat la credite, din diferite motive. Pentru a-și asigura fluxul de monetar, mulți manageri recunosc că își întârzie în mod intenționat plata facturilor până la limita maximă.

Advertisment

Motivele pentru care firmele nu își achita la timp facturile sunt destul de clare:

Advertisment
  • lipsa lichidităților, spun 53% dintre respondenți.
  • neincasarea facturilor declara 22%.
  • majorarea costurilor operaționale in 15% din cazuri.
  • scăderea vânzărilor – 7%.

Domeniile cele mai afectate de neplata la timp a facturilor sunt industria extractivă, agricultură, construcțiile, comerțul, industria medicală, transporturile și serviciile.

Societățile comerciale au adus în discuție, în rândul principalelor probleme care afectează mediul de afaceri, creșterea progresivă a prețului la utilități și a materiilor prime, scumpirea și limitarea accesului la creditare și accentuarea crizei din piața muncii. Lipsa forței de muncă calificată și costurile salariale din ce în ce mai însemnate conduc la lipsa fondurilor necesare unor plati ritmice. În final, toate acestea conduc la blocaje economice în lanț, cauzate de plăti succesive întârziate.

Criza economica si neplata facturilor

Perspectiva unei potențiale noi crize economice aduce în discuție influență deciziilor guvernamentale și a măsurilor cu caracter politic. Agitația de pe scenă politică, într-un an electoral,creează un plus de presiune asupraagentilor economici. De asemenea, se accentuează trendul negativ de întârziere la plata facturilor.

În anii 2017-2018 pe fondul creșterii economice s-a înregistrat o îmbunătățire a comportamentului de plata. Noile reglementări în zona comerțului și construcțiilor au contribuit de asemenea la consum și plăti mai rapide a facturilor. Însă anul 2019 a creionat perspectiva unui mediu de afaceri din ce în ce mai afectat de lipsa lichidităților. Necunoscutele în materia legislației fiscale au condus la întârzieri deplata tot mai mari.

An de an este tot mai greu să estimeziun buget realist. Indiferent de amploarea business-ului, valoarea plăților restante a depășit nivelul de 25 de miliarde de euro în 2019. Specialiștii estimează că pentru a reduce gradul de îndatorare al companiilor, următoarele sunt necesare:

  • o politică fiscală coerentă.
  • reducerea taxelor și impozitelor.
  • o legislație clară și previzibilă pentru a genera un mediu de afaceri sănătos.

Advertisment
Advertisment