Economic

Scăderi istorice pentru economia UE și a zonei euro

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze serios economia globală.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

În al doilea trimestru din acest an, PIB-ul a consemnat un declin de 12,1% în zona euro și de 11,9% în UE. Aceste scăderi istorice pentru economia UE și a zonei euro sunt cauzate de măsurile de izolare ce au fost adoptate de cele mai multe state membre ale Uniunii Europene. În multe țări, restaurantele, dar și companii din alte industrii, sunt încă închise.

Scăderi istorice pentru economia UE și a zonei euro

Aceste date sunt furnizate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Ele arată că trecem prin cele mai puternice declinuri de când se publică aceste informații, adică din anul 1995. În rândul țărilor membre pentru care sunt publicate informațiile din trimestrul doi al anului, comparativ cu anterioarele trei luni, cea mai semnificativă scădere a fost în Spania, de 18,5%.

Advertisment

Pe locul al doilea se află Portugalia, cu un declin de 14,1. Țara următoarea este Franța, cu o scădere de 13,8%. În schimb, cel mai redus declin a fost înregistrat de Lituania, fiind de doar 5,1%. Datele pentru țara noastră nu sunt disponibile.

Advertisment

În primul trimestru al anului 2020, față de anterioarele trei luni, economia zonei euro a raportat o scădere de 3,6%. De asemenea, cea a Uniunii Europene a fost de 3,2%. În trimestrul doi al anului, față de perioada similară din 2019, zona euro a raportat o contracție de 15% în UE și un recul de 14,4%, după un declin de 3,1% și, respectiv, 2,4%, în primele trei luni din 2020.

În data de 14 august, Oficiul European pentru Statistică va afișa informațiile revizuite în legătură cu evoluția economiei din cele 27 de țări membre ale UE. De asemenea, va publica și datele revizuite despre evoluția economiei zonei euro. Aceste date vor face referire la trimestrul doi al acestui an.

În contextul crizei cauzate de cornavirus, Uniunea Europeană a adoptat mai multe serii de măsuri pentru redresare economică.

Advertisment
Advertisment