Economic

Românilor le place munca de acasă

Circa 49% dintre românii care muncesc de acasă consideră că această modalitate de muncă le-a permis să facă economii substanțiale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia provocată de noul tip de coronavirus i-a obligat pe mulți antreprenori să trimită în șomaj o mulțime de angajați sau să găsească soluții alternative. Una dintre acestea este munca de acasă sau telemunca.

Astfel, multe companii chiar au recurs la această modalitate, pentru a-și putea continua măcar o parte din activitate în această perioadă.

Advertisment

Care este părerea angajaților despre munca de acasă

Un mare avantaj al acestui regim de muncă este faptul că oamenii nu mai pierd o foarte importanta parte din timp în trafic. Acest aspect este apreciat de peste 80% din cetățenii care își desfășoară activitatea acasă.

Advertisment

Alte avantaje scoase în evidență prin diverse cercetări ar fi gestionarea programului de lucru așa cum își dorește fiecare angajat și timpul mai lung petrecut pentru relaxare. Totodată, un beneficiu e reprezentat și de o balanță între timpul liber și activitatea profesională.

Circa 74% dintre respondenții acestor studii de cercetare consideră că lipsa socializării la locul de muncă este primul dezavantaj. Unii dintre angajați au spus și că le este greu să separe timpul personal de cel pentru activitatea de muncă. Alții au răspuns că nu dispun de un spațiu propice desfășurării activității acasă sau nu se pot concentra din cauza diverșilor factori.

Alte probleme se referă la dificultățile tehnice și eliminarea feedback-ului. De asemenea, managementul defectuos al relațiilor cu diverși colaboratori sau clienți este un alt impediment.

Este dorită această modalitate și după terminarea izolării?

Majoritatea apreciază munca de acasă în această perioadă. Totuși, foarte mulți nu își doresc acest regim de lucru și după eliminarea restricțiilor actuale. Doar 3% ar mai lucra exclusiv de acasă după această perioadă.

Cea mai mare parte a oamenilor ar prefera un program flexibil. Acesta ar consta în 4 zile de muncă la birou și una acasă, sau 3 zile la birou cu două acasă.

Studiul care a scos la iveală aceste cifre a fost aplicat sub forma unui chestionar online, la un număr de peste 200 de angajați. În mod normal, aceștia lucrau de la birou. Totuși, în ultima perioadă, aceștia au fost nevoiți să lucreze din propria locuință, ca urmare a măsurilor adoptate de Guvern.

Au fost intervievate persoane cu o vârstă medie de 36 de ani și care locuiesc mai ales în București. Studiul a fost realizat de compania Cushman & Wakefield Echinox.

 

Advertisment
Advertisment