Economic

România se confruntă cu o realitate economică dură

Ministrul Muncii aduce informații clare despre modalitatea în care vor primi angajații românii indemnizația de șomaj tehnic

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, vine cu ultimele detalii de mare interes pentru angajații care vor beneficia în curând de șomajul tehnic.

Trebuie să fiți foarte atenți care sunt condițiile de acordare al acestui ajutor în perioada instituirii stării de urgentță pe teritoriul României. Această măsură va fi în vigoare pentru cel puțin o lună de zile dar se poate prelungi dacă lucrurile nu își vor reveni curând la normal.

Advertisment

Șomaj tehnic doar pentru o anumită categorie a angajaților

În aceste momente de criză angajatorii sunt forțați de împrejurări să ia anumite decizii. Este o adevărată presiune asupra întregului sistem economic. Totuși oamenii trebuie ajutați în aceste momente de criză.

Advertisment

Unii angajatori iau măsuri drastice, închid firma și trimit oamenii acasă fără nici un ban. Angajatorii trebuie să țină cont de faptul că șomajul tehnic este modalitatea care va permite să va păstrați angajații pentru perioada ulterioară. În caz contrar aveți toate șansele să ii pierdeți.

Întreruperea contractelor nu este o soluție eficientă nici pentru angajatori nici pentru angajați. Este doar o soluție temporară care poate atrage după sine și mai multe probleme cu timpul.

Desigur că șomajul tehnic reprezintă cea mai bună soluție pentru cei care își pot desfășura activitatea la distanță, de acasă. O parte din angajați sunt devastați de deciziile luate de angajatori în această perioada. Visele lor s-au spulberat în doar o clipă dar să nu uităm că și ei sunt oameni și au nevoie de sprijin.

Care sunt cele mai bune măsuri în această situație dificilă?

S-a decis mobilizarea tuturor agențiilor județene pentru a ține o statistică clară cu persoanele disponibilizate. Astfel angajatorii vor înregistra în sistemul Revisal angajații care vor rămâne fără contract de muncă. Prin urmare cererile vor fi procesate mult mai rapid pentru ca oamenii să-și primească banii. Toată lumea trebuie să se organizeze rapid pentru ca evidența acestor date să fie finalizată până la sfârșitul lunii în curs.

Reprezentanții restaurantelor, cafenelelor, saloanelor de înfrumusețare, care au închis activitatea pentru a proteja sănătatea oamenilor se vor prezenta la AJOFM și vor soluționa imediat problema. Aceeași măsură este valabilă și pentru cei care au încasări mai scăzute cu 25%, decât de obicei.

Este o situație limita în care sunt puși cu toții fără să vrem. Trebuie doar să dăm dovadă de maximă înțelegere și solidaritate pentru a depăși cu bine aceste momente. Ministrul Muncii susține că plățile vor fi procesate cât de repede se poate având în vedere volumul mare de muncă. Banii vor fi depuși în cont pentru a fi cât mai facil pentru toată lumea.

Advertisment
Advertisment