Economic

Rata anuala a inflației a scăzut. Alimentele s-au scumpit cu 5%

În luna aprilie, rata anuală a inflației a fost redusă, în contextul în care prețul alimentelor a crescut cu mai mult de 5 procente.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Rata anuală a inflației a ajuns la 2,7% în luna aprilie, fiind de 3% în martie. Acest lucru vine în contextul în care prețul mărfurilor alimentare au crescut cu 5,72%, iar al celor nealimentare cu 0,53%. Totodată, serviciile s-au scumpit cu 3,06%. Datele au fost prezentate de Institutul Național de Statistică.

Prețurile de consum, în aprilie, au crescut

Față de luna martie, prețurile de consum au suferit o majorare de 0,26%. Comparativ cu luna decembrie a anului 2019, acestea au crescut cu 1,42%. De asemenea, prețurile de consum în luna aprilie 2020, față de aceeași perioada a anului trecut, au crescut cu 2,7%.

Advertisment

Rata anuală obținută cu ajutorul indicelui armonizat al prețurilor de consum este de 2,3%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni, față de anterioarele 12 luni, calculată cu IPC, este de 3,6%.

Advertisment

Obținută cu ajutorul IAPC, rata medie este de 3,6%, conform comunicatului Institutului Național de Statistică. De asemenea, estimarea de inflație a Băncii Naționale Române pentru anul curent este de 3%.

Guvernul are un plan de a repune economia pe picioare

Ludovic Orban a declarat că va fi alocat un miliard de euro IMM. Acesta va fi utilizat pentru capital de repornire a activității, acolo unde aceasta a fost suspendată. De asemenea, poate fi folosit și pentru susținerea investițiilor.

În plus, premierul a vorbit și despre un scanner de ajutor de stat pentru a asigura creditele comerciale. „Există 5 țări europene care dețin un asemenea scanner. Încercăm să punem la punct un astfel de mecanism”, a spus Ludovic Orban.

Prim-ministrul a adus și informații referitoare măsurile active de ocupare a forței de muncă. Acesta spune că se va apela la un instrument pentru cetățenii care au fost în șomaj tehnic și care se întorc în firme. Se va plăti o suma pentru a sprijini companiile. „Nu am stabilit deocamdată suma, însă va fi între 35-45% pentru reluarea activității”, a adăugat Orban.

Advertisment
Advertisment