Economic

Probleme mari pe piața muncii

Organizația Internațională a Muncii a anunțat pierderea a 25 de milioane de locuri de muncă.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Directorul general al Fondului Monetar Internațional Kristalina Georgieva avertizează referitor la o criză cum nu a mai fost întâlnită. Totul vine ca urmare a pandemiei de coroanvirus care a lovit planeta.

Probleme mari pentru numeroase țări

Reducerile din Austria în SUA arată cea mai profundă recesiune în timp de pace din anii 1930, întrucât economiile sunt înghețate pentru a învinge pandemia de Covid-19.

Advertisment

Creșterea șomajului va agrava presiunea asupra guvernelor și a băncilor centrale în vederea accelerării punerii în aplicare a programelor de compensare pentru lucrătorii concediați sau convingerea angajatorilor să plătească salariile până la dispariția virusului.

Advertisment

Planeta riscă o recesiune severă sau o redresare slabă. Asta ar obliga guvernele să facă compromisuri economice mai mari pentru susținerea pieței muncii. În Stale Unite, salariile au scăzut de șapte ori mai mult decât se așteptau specialiștii.

O primă privire asupra devastării Statelor Unite a fost limpede în raportul lunar de locuri de muncă de vineri. Aceasta arată că ocuparea forței de muncă a scăzut luna trecută pentru prima dată într-un deceniu.

Salariile au scăzut cu peste 700.000, de șapte ori mai mult decât au prevăzut economiștii. Americanii au depus 9,96 milioane de cereri pentru indemnizații de șomaj pe parcursul a două săptămâni. Acest lucru corespunde sumei primelor 6 luni și jumătate de recesiune din 2007-2009.

Goldman Sachs Group a prevăzut în aceasta săptămână că șomajul va ajunge în curând la un record 15%.

Un milion de britanici au cerut plați de sprijin

În Europa, raportul arăta că aproape un milion de britanici au solicitat plați de sprijin în două săptămâni, de 10 ori mai mult decât suma normală. Biroul de statistică al țării a publicat un sondaj asupra întreprinderilor în care 27% dintre ele reduc nivelul personalului pe termen scurt.

De asemenea, sunt probleme mari și în Spania. Acolo s-a înregistrat o creștere record a numărului de cereri de șomaj, a căror rată de șomaj de aproape 14% este deja printre cele mai mari din țările dezvoltate.

Advertisment
Advertisment