Economic

Pandemia de coronavirus va paraliza economia Asiei

Fondul Monetar Internațional a informat că economia Asiei va avea o creștere zero în acest an. Acest lucru ar fi o premieră în ultimii 60 de ani.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus continuă să evolueze într-un ritm alert, provocând tot mai multe pagube. Pe lângă domeniul sănătății, sectorul economic e și el lovit puternic de virusul provenit din China.

Din cauza acestei perioade de criză, foarte multe firme au fost nevoite să își întrerupă activitatea. Mai mult decât atât, numeroși salariați au contractele suspendate sau au fost trimiși în șomaj tehnic.

Advertisment

Probleme mari pentru economia Asiei

Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, creșterea economiei Asiei va fi nulă în acest an. Asta ar reprezenta o premieră în ultimii 60 de ani. Și pe durata crizei financiare mondiale din perioada 2008-2009, ritmul mediu de creștere din Asia a avut de suferit. Totuși, acesta era pe atunci de 4,7%.

Advertisment

Changyong Rhee, directorul Departamentului pentru Asia-Pacific de la FMI, s-a declarat îngrijorat și a oferit câteva sfaturi. Acesta e de părere că cei din conducere trebuie să asigure ajutor gospodăriilor și firmelor foarte afectate de restricțiile de călătorie și de măsurile de distanțare socială.

El a adăugat că acesta nu este un moment pentru “business as usual”, iar țările asiatice ar trebui să se folosească de toate instrumentele politice de care dispun.

Conform Fondului Monetar Internațional, o revenire ar avea loc în anul 2021. Atunci Asia ar înregistra o creștere economică de 7,6%. Chiar și așa, FMI atenționează că nu e nimic sigur, existând foarte multe incertitudini.

Situație fără precedent pentru statele asiatice

FMI informează că există o diferență majoră față de criza din 2008, declanșată de colapsul băncii americane de investiții Lehman Brothers. Astfel, pandemia de Covid-19 afectează în mod direct serviciile din Asia, întrucât obligă cetățenii să rămână în case și țină magazinele închise.

Mai mult, exportatorii importanți resimt efectele prăbușirii cererii pentru bunurile lor în principalele țări-partenere pe plan comercial. Printre aceste state, se numără SUA, dar și cele europene.

Rhee atenționează că măsura transferului direct de bani către populație ar putea fi dăunătoare. Această decizie, aplicată de către autoritățile americane, nu ar fi utilă statelor din Asia, ele trebuind să își canalizeze atenția pe prevenirea falimentului firmelor mici. Totodată, un lucru foarte important este evitarea creșterii uriașe a șomajului.

Advertisment
Advertisment