Economic

Ministrul Muncii Vine cu Dezvăluiri Importante

În această perioadă de epidemie de coronavirus în România 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Sute de mii de contracte de muncă au fost suspendate din cauza dezastrului produs de acest virus. Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale se arată destul de îngrijorată privind situația actuală.

În acest moment statul este în măsură să acopere indemnizația de șomaj tehnic pentru un număr de 500.000 de contracte de muncă.

Advertisment

Reglementările noii ordonanțe oferă posibilitatea unui număr mare de persoane de a beneficia de șomaj tehnic. Sectorul cel mai predispus este 16 martie – 16 aprilie. Deocamdată România se află pe la jumătatea acestei perioade.

Advertisment

Se vor folosi în jur de 4 miliarde de lei pentru a acoperi un număr de 1.000.000 de contracte până la sfârșitul perioadei

În funcție de cum vor evolua lucrurile se va vedea exact cu câte contracte ne vom confrunta. Violeta Alexandru susține că se fac eforturi foarte mari pentru a fi pregătiți pentru ceea ce urmează.

De mâine 1 aprilie se pot depune solicitările pentru șomaj tehnic la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Șomajul tehnic va fi plătit de stat. Angajatorii au datoria să plătească angajații care vor intra în șomaj tehnic. După aceea ei vor putea recupera sumele achitate de la stat.

Proceduri simplificate pentru ca angajatorii să poată face imediat plățile

Angajatorii trebuie să trimită o cerere și o declarație pentru fiecare angajat. În acest fel se va întocmi o listă concludentă cu toți cei care sunt înregistrați în șomaj tehnic.

Se depun cererile în intervalul 1-15 aprilie. Cu cât se vor depune mai repede cu atât se vor primi mai rapid fondurile guvernamentale.

Instituțiile AJOFM și AJPIS, au obligația de a procesa imediat solicitările și să vireze banii cât de repede posibil.

Pentru cei care au contracte individuale de muncă, statul le va suporta și contribuțiile la salarii. Banii sunt trimiși la angajatori iar aceștia trebuie să facă plata în maxim 3 zile de când banii ajung în contul lor.

Ministrul Muncii susține că după ce va trece această perioadă critică se vor face controale amănunțite pe la firme pentru a se vedea dacă normele legislative au fost respectate în totalitate.

Având în vedere că este vorba despre banii publici este nevoie de maximă responsabilitate din partea angajatorilor. Nimeni nu ar trebui să profite de pe urma acestor ajutoare de la stat.

Dacă vreo firma sau instituție are intenția de a abuza de acestă posibilitate de a primi bani de la stat cu siguranță va fi trasă la răspundere.

O mare parte din suma acoperită de stat vine de la Uniunea Europeană. Prin urmare trebuie să existe o explicație logică pentru ceea ce se folosesc banii europeni.

Advertisment
Advertisment