Economic

Ministrul Economiei aduce vești proaste

Pandemia de Covid-19 nu a afectat doar sistemul medical. Economia a fost puternic lovită de această perioadă de criză.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Coronavirusul a produs pagube uriașe în sectorul economic. Numeroase firme și-au întrerupt activitatea și au suspendat contracte de muncă sau au trimis mai mulți angajați în șomaj tehnic.

Ministrul Economiei, anunț îngrijorător

Virgil Popescu anunță că în urma pandemiei de coronavirus, economia a scăzut enorm. Aceasta are deja o contracție cuprinsă între 30 și 40%. Mai mult, ministrul spune că încă nu am ajuns la vârful epidemiei, el urmând să fie atins după sărbătorile Pascale.

Advertisment

El consideră că doar după această perioadă am putea lua în calcul o scădere a crizei. HoReCa, transporturile și industria auto sunt domeniile cele mai afectate de perioada actuală.

Advertisment

Ministrul spune că există și o veste bună. Astfel, industria auto da semne de revenire. Virgil Popescu anunță că a primit semnale că se iau calcul scenarii de reluare a activității.

El spune că un mare producător din România face cablaje auto începând de astăzi. Activitățile s-ar desfășura în Târgu Joi, în Caransebeș și în Drobeta Turnu Severin.

Conform ministrului, inclusiv Dacia se pregătește să reînceapă producția în dată de 21 aprilie. Activitatea ar avea loc în zona de motoare și cu mai puțini salariați. Chiar și așa, Popescu spune că sunt numeroase domenii puternic afectate.

Acesta dă drept exemplu industria serviciilor, întreprinderile mici și mijlocii care au fost lovite în mod direct de pandemia de Covid-19. El adaugă că prin ordonanțele militare aflate în vigoare, acestea sunt fără activitate în prezent.

Există totuși un sector care prosperă chiar și în criză

Cunoscutul investitor Andrei Pitiș, a informat că IT-ul crește continuu chiar și în perioada de criză. El spune că e nevoie mare de angajați în e-commerce și în gaming.

Conform spuselor lui, IT-ul înregistrează creșteri semnificative, întrucât patronii au început un proces de digitalizare forțată a firmelor. Aceștia urmăresc să fie cât mai puțin dependenți de un spațiu fizic.

Pitiș crede că această perioada îi face pe patroni să ia mai în serios digitalizarea, pentru a evita ca pe viitor să traverseze încă o criză.

Advertisment
Advertisment