Economic

Ministrul Agriculturii, despre exportul pentru produse de bază

Adrian Oros a comentat situația exportului pentru produse de bază. Acesta spune că eventualele decizii depind foarte mult de evoluția pandemiei de coronavirus.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus a provocat pagube în foarte multe domenii. Pe lângă sectorul medical, economia și agricultura au și ele de suferit. Răspândirea în ritm alert a Covid-19 a dus la diverse măsuri radicale.

Adrian Oros a vorbit despre exportul pentru produse de bază

Decizia de suspendare a exporturilor de cereale ar putea fi modificată în orice moment. În același timp, interzicerea sau relaxarea exporturilor pentru alte produse de baza poate fi făcută oricând, în funcție de evoluția lucrurilor, declară Oros.

Advertisment

Ministrul Agriculturii spune că măsurile luate vor fi unele progresive. El declară că fiecare guvern își face anumite calcule în această perioada, pentru a asigura nevoile cetățenilor. Astfel, în funcție de evoluția situației, pot fi luate decizii de suspendare sau de relaxare a exporturilor.

Advertisment

Adrian Oros informează că nu se știe când va fi depășită această criză, așadar trebuie să se asigure că există destule alimente de baza în această perioada.

Ministrul adaugă că măsura de suspendarea e exporturilor de cereale a fost una foarte dificilă. Această a deranjat anumiți comercianți, chiar și unii mari fermieri, însă economia țării trece prin momente foarte delicate.

Oros informează că principala misiune este asigurarea securității alimentare a populației. Trebuie să existe siguranța că oamenii vor avea pâine și produse de baza la prețuri decente. Ministrul afirmă că nimeni nu trebuie să profite de perioada această și că trebuie să o depășim împreună.

Adrian Oros a făcut apel la persoanele care în ultimul timp au câștigat sume importante de bani din agricultură. El îi îndeamnă să ia parte la acest efort comun de traversarea a perioadei actuale.

Detalii despre suspendarea exportului mai multor produse agroalimentare

Această decizie a fost luată odată cu intrarea în vigoare a ordonanței militare numărul 8. Astfel, a fost suspendat exportul unor produse, precum grâul, porumbul, orezul și zahărul.

Măsura este valabilă pe durata stării de urgență. De asemenea, s-a suspendat și emiterea de certificate fito-sanitare necesare pentru exportul acestor produse.

În plus, achiziționarea intracomunitară a anumitor produse agroalimentare se poate face numai în anumite condiții. Astfel, statul membru trebuie să dovedească faptul că produsele cumpărate au ca scop consumul intern propriu, nu exportul.

Advertisment
Advertisment