Economic

Japonia aloca 1 000 de miliarde de dolari pentru economie

Pandemia de coronavirus provoacă foarte multe probleme pe întreg globul. Pe lângă crizele medicale, Covid-19 duce și la crize în sectorul economic.

Din cauza acestei perioade provocată de pandemie, tot mai mult firme se luptă să supraviețuiască. Totodată, foarte multe contracte de muncă sunt întrerupte.

1 000 de miliarde de dolari pentru economie

Japonia va cheltui aproape 1 000 de miliarde de dolari pentru a încerca să-și protejeze economia de efectele pandemiei coronavirusului.

Primul ministru Shinzo Abe a anunțat luni un pachet de stimulare de 989 miliarde de dolari, echivalent cu aproape 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei. Japonia are a treia cea mai mare economie din lume.

Pachetul include zeci de miliarde de dolari distribuiți familiilor și proprietarilor de întreprinderi mici care și-au pierdut veniturile în urma izbucnirii pandemiei. În același timp, conține scutiri de taxe și împrumuturi cu dobândă zero.

Japonia este ultima țară care anunță cheltuieli guvernamentale uriașe pentru a ajuta firmele și întreprinderile să facă față efectelor pandemiei asupra economiei.

Statele Unite au anunțat un pachet financiar de măsuri de stimulare de aproape 2 miliarde de dolari. Acesta e cel mai mare de acest fel lansat vreodată în istorie. De asemenea, Germania, Franța, Italia și alte mari economii intenționează să cheltuiască sume mari pentru a-și proteja economiile.

Până în prezent, peste 1,28 milioane de cazuri de coronavirus au fost diagnosticate la nivel mondial. De asemenea, peste 70.000 de oameni și-au pierdut viața. În Japonia există peste 3.600 de cazuri și 85 de victime.

Numărul infecțiilor a crescut în orașele mari, cum ar fi Tokyo și Osaka, provocând teama unui al doilea val de boli.

Angajații de aproximativ 80% dintre companiile japoneze nu pot lucra de acasă, potrivit unui studiu guvernamental din 2019. Cultura locului de muncă face și mai dificilă instituirea unei astfel de măsuri.

Primul ministru japonez a anunțat că va introduce mâine starea de urgență de aproximativ o lună, deși până acum a refuzat să facă acest lucru.

Și alte țări au cerut sprijin financiar

În Europa, raportul a arătat că aproape un milion de britanici au solicitat plăți de sprijin în două săptămâni, de 10 ori mai mult decât suma normală. Biroul de statistică al țării a publicat un sondaj asupra companiilor în care 27% dintre ele reduc nivelul personalului pe termen scurt.

Există, de asemenea, mari probleme în Spania. S-a înregistrat o creștere record a numărului de cereri de șomaj. Rata șomajului de aproape 14% este deja printre cele mai mari din țările dezvoltate.