Economic

Japonia aloca 1 000 de miliarde de dolari pentru economie

Pandemia de coronavirus provoacă foarte multe probleme pe întreg globul. Pe lângă crizele medicale, Covid-19 duce și la crize în sectorul economic.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Din cauza acestei perioade provocată de pandemie, tot mai mult firme se luptă să supraviețuiască. Totodată, foarte multe contracte de muncă sunt întrerupte.

1 000 de miliarde de dolari pentru economie

Japonia va cheltui aproape 1 000 de miliarde de dolari pentru a încerca să-și protejeze economia de efectele pandemiei coronavirusului.

Advertisment

Primul ministru Shinzo Abe a anunțat luni un pachet de stimulare de 989 miliarde de dolari, echivalent cu aproape 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei. Japonia are a treia cea mai mare economie din lume.

Advertisment

Pachetul include zeci de miliarde de dolari distribuiți familiilor și proprietarilor de întreprinderi mici care și-au pierdut veniturile în urma izbucnirii pandemiei. În același timp, conține scutiri de taxe și împrumuturi cu dobândă zero.

Japonia este ultima țară care anunță cheltuieli guvernamentale uriașe pentru a ajuta firmele și întreprinderile să facă față efectelor pandemiei asupra economiei.

Statele Unite au anunțat un pachet financiar de măsuri de stimulare de aproape 2 miliarde de dolari. Acesta e cel mai mare de acest fel lansat vreodată în istorie. De asemenea, Germania, Franța, Italia și alte mari economii intenționează să cheltuiască sume mari pentru a-și proteja economiile.

Până în prezent, peste 1,28 milioane de cazuri de coronavirus au fost diagnosticate la nivel mondial. De asemenea, peste 70.000 de oameni și-au pierdut viața. În Japonia există peste 3.600 de cazuri și 85 de victime.

Numărul infecțiilor a crescut în orașele mari, cum ar fi Tokyo și Osaka, provocând teama unui al doilea val de boli.

Angajații de aproximativ 80% dintre companiile japoneze nu pot lucra de acasă, potrivit unui studiu guvernamental din 2019. Cultura locului de muncă face și mai dificilă instituirea unei astfel de măsuri.

Primul ministru japonez a anunțat că va introduce mâine starea de urgență de aproximativ o lună, deși până acum a refuzat să facă acest lucru.

Și alte țări au cerut sprijin financiar

În Europa, raportul a arătat că aproape un milion de britanici au solicitat plăți de sprijin în două săptămâni, de 10 ori mai mult decât suma normală. Biroul de statistică al țării a publicat un sondaj asupra companiilor în care 27% dintre ele reduc nivelul personalului pe termen scurt.

Există, de asemenea, mari probleme în Spania. S-a înregistrat o creștere record a numărului de cereri de șomaj. Rata șomajului de aproape 14% este deja printre cele mai mari din țările dezvoltate.

Advertisment
Advertisment