Economic

Italia, acord cu România în privința muncitorilor sezonieri

Guvernul din Italia dorește să ajungă la un acord cu țările est-europene pentru întoarcerea lucrătorilor sezonieri în lunile următoare.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Criza cauzată de răspândirea alarmantă a noului coronavirus are efecte dezastruoase și în economie. Prin urmare, toate țările se confruntă cu o creștere accentuate a șomajului. Acest lucru se datorează opririi liniilor de producție în foarte multe sectoare.

Pentru a păstra în viață sectorul agricol, unul vital în această perioadă, Italia are nevoie disperată de muncitorii sezonieri români.

Advertisment

Redeschiderea fluxului muncitorilor sezonieri

Ministerul Agriculturii de la Roma va propune un acord pentru revenirea acestor lucrători în perioada următoare. Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova se va întâlni luni, în acest sens, cu ambasadorul României , George Gabriel Bologan.

Advertisment

Comisia Europeană a anunțat faptul că permite deplasările în Uniunea Europeană pentru lucrătorii din agricultură și pentru cei din sistemul sanitar. Astfel, și Italia încearcă să găsească o soluție pentru a diminua criza din agricultură.

Teresa Bellanova consideră că nu sunt suficiente coridoarele permise de executivul European, astfel că trebuie să se caute soluții punctuale, de la țară la țară. Ea a mai declarat și că este în contact cu guvernele mai multor state pentru contractarea lucrătorilor.

Deși guvernul de la Roma a prelungit permisele de ședere până la data de 15 iunie, lipsa de muncitori în sectorul agricol este acută. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei cetățenilor din UE care ajungeau în Italia și lucrau în acest domeniu. Numai România trimite peste 107 000 de lucrători în fiecare an, peste un sfert din numărul total al muncitorilor sezonieri.

Și asociațiile din agricultura italiană sunt de părere că sunt necesare acorduri cu statele din estul Europei pentru revenirea sezonierilor. Totuși, aceste asociații au atras atenția că trebuie realizat un plan pentru garantarea sănătății și siguranței muncitorilor.

Germania primește 80 000 de muncitori sezonieri

Măsuri pentru salvarea sectorului agricol ia și guvernul federal din Germania. Astfel, nemții vor permite intrarea a 80 000 de muncitori din străinătate care să ajute la recoltarea legumelor și fructelor.

Acordul dintre Ministerul Agriculturii și cel de Interne prevede aducerea a 40 000 de sezonieri în luna aprilie și încă 40 000 în luna mai. Recomandarea este ca aceștia să sosească în Germania prin intermediul transportului aerian, pentru a evita riscurile.

Executivul condus de Angela Merkel mai are în plan și recrutarea a peste 10 000 de cetățeni germani (șomeri, studenți) și solicitanți de azil în vederea ajutorării agriculturii.

Advertisment
Advertisment