Economic

Guvernul va adopta rectificarea bugetară

În cadrul unei conferințe de presă, Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor, a spus ce prevede proiectul de rectificare bugetară.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Ministrul Finanțelor a organizat astăzi o conferință de presă în care a explicat în ce va consta rectificarea bugetară. Proiectul ar urma să fie aprobat în ședința de guvern de astăzi.

Unul dintre punctele principale se referă la creșterea deficitului bugetar cu 6,7% din PIB. Totodată, proiectul are în vedere și mărirea fondurilor pentru Muncă, Dezvoltare și Sănătate.

Advertisment

Principalele prevederi ale rectificării

Conform declarațiilor lui Cîțu, Comisia Națională de Strategie şi Prognoză estimează pentru anul 2020 că economia va avea o contracție de -1,9% din Produsul Intern Brut. Acest lucru înseamnă un deflator PIB de 4,1% și, implicit, o creștere generalizată a prețurilor din economie.

Advertisment

Ministrul Finanțelor a mai spus și că PIB-ul nominal va fi de 1 008 miliarde de lei. 1 012 miliarde de lei era cel avut în vedere la bugetul inițial. Astfel, deficitul crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde.Acest lucru se traduce printr-un deficit estimat pentru acest an la 6,7% din PIB.

Cîțu a subliniat că această pandemie a însemnat un șoc puternic și pe partea de venituri. În aceste condiții, specialiștii ministerului estimează că se va încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei din economia internă.

Totodată, după discuțiile cu Comisia Europeană se estimează că vom primi 3,8 miliarde lei sub formă de venituri. Astfel, din punct de vedere net, veniturile scad cu 19,4 miliarde lei.

O altă problemă importantă este cea referitoare la cheltuieli. Acestea cresc cu 12,5 miliarde de lei. O parte foarte mare din aceste cheltuieli sunt reprezentate de cele pentru personal, un plus de 576 de milioane de lei.

Aici este inclus și stimulentul de risc în cuantum de 2 500 lei brut pe lună pentru medicii şi personalul medical implicați în tratamentul persoanelor infectate cu COVID-19.

De asemena, și cheltuielile privind asistența socială vor crește cu 6,9 miliarde de lei. Aici intră șomajul tehnic, dar și concediile medicale.

Totodată, Ministerul Muncii ar urmă să primească în plus 8,1 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei. Aceste ministere au nevoie de cele mai mari sume de bani, pentru a putea trece peste criza din sănătate și pentru menținerea capacității de producție.

Vor crește taxele?

Ministrul Finanțelor a declarat că în niciun caz nu vor fi crescute taxe în acest an. Acesta a subliniat faptul că lecția din perioada 2008-2009 a fost învățată. Astfel, a spus că nu poți să crești taxele şi dobânzile în perioadă de criză, pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie.

El a iterat faptul că se va merge chiar contrat acestei idei, prin injectare de lichiditate în sistem și a rambursării TVA-ului anticipat.

În ceea ce privește investițiile, Cîțu a declarat că există bani în continuare și nu a fost tăiată nicio sumă de la niciun minister. Dimpotrivă, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării pentru plata proiectelor derulate prin PNDL cu un miliard lei.

Advertisment
Advertisment