Economic

Fermierii români cer banii în avans, pentru a evita falimentul

Fermierii din România cer ca guvernul să intervină și să plătească în avans subvențiile aferente acestui an.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Epidemia de coronavirus afectează din ce în ce mai mult economia țării. Toate sectoarele economice au de suferit pierderi imense ca urmare a acestei perioade grele.

Sectorul agricol este, de asemenea, foarte lovit de criza actuală. Fermierii români se plâng că pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse de autorități au paralizat piața. Colapsul pieței este un risc de luat în calcul. Asta în condițiile în care executivul nu a anunțat un pachet de măsuri concrete.

Advertisment

Fermierii români vor subvențiile în avans

Recent, și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vorbea despre efectele pandemiei asupra producătorilor agricoli. Acesta spunea că în primele zile după ce a izbucnit criza, oamenii și-au făcut stocuri și au cumpărat cantități foarte mari de alimente. Astfel, prețurile au crescut destul de mult. După aceea, vânzările au scăzut și prețurile au revenit la normal.

Advertisment

Tot ministrul a declarat că populația cumpără mult mai puțin în această perioadă de criză, din cauza accesului mai dificil la magazine. Drept urmare, producătorii au ajuns să facă stocuri.

Astfel, fermierii au atras atenția că dacă autoritățile nu intervin rapid și eficient, în curând foarte multe ferme mici sau mari riscă să nu mai aibă bani. Ei consideră că singura soluție care poate preveni niște efecte dezastruoase în sectorul agricol este plata subvențiilor aferente acestui an în avans.

Fermele riscă falimentul

Este de așteptat ca prețurile cerealelor și ale legumelor românești să scadă foarte mult la vară, din cauza situației dificile din prezent. În acest caz, producătorii riscă să intre în faliment. Implicit, tot sectorul agricol urmează să intre în colaps. Acesta este motivul pentru care ei solicită liderilor de la București să se grăbească și să acorde banii pe subvenții înainte de termen.

Unii fermieri au declarat că au nevoie să dispună de bani în cont înainte de a începe activitatea de recoltare. Ei spun că atunci vor avea de plătit ratele la bănci, de făcut plățile către furnizori și de achitat arendele. Prin urmare, dacă nu își vor vinde produsele, nu au de unde să facă bani.

 

Advertisment
Advertisment