Economic

Economia Chinei a murit, dar există soluții

China are soluții pentru învierea economiei: accelararea cheltuielilor și reducerea obiectivului de creștere

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Economia Chinei urmează să dezlănțuiască trilioane de yuani de stimulente fiscale pentru a reînvia o economie preconizată ce s-a micșorat pentru prima dată în patru decenii, pe fondul pandemiei coronavirusului, în timp ce o țintă planificată de creștere este probabil să fie redusă, conform a patru surse politice.

Cheltuielile crescute vor viza stimularea investițiilor în infrastructură, susținute de până la 2,8 trilioane de yuani (394 miliarde de dolari) de obligațiuni speciale ale administrației locale, au declarat sursele. Rata deficitului bugetar național ar putea crește la niveluri record, au adăugat acestea.

Advertisment

Beijingul este probabil să își reducă obiectivul de creștere economică pentru 2020, având în vedere impactul prelungit al pandemiei, potrivit surselor implicate în discuțiile de politică internă, care au refuzat să fie numite din cauza sensibilității problemei.

Advertisment

Ce iau liderii chinezi în considerare pentru economia Chinei?

Liderii chinezi iau în considerare propunerile consilierilor pentru reducerea acesteia până la 5% din ținta inițială de aproximativ 6% convenită în decembrie, au adăugat ei.

Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă, planificatorul de stat de top, ministerul de finanțe și banca centrală nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Măsurile vin într-o perioadă în care analiștii din sectorul privat își reduc prognozele de creștere pentru China până la valori minime neprevăzute de la Revoluția Culturală încheiată în 1976, cu o contracție accentuată în primul trimestru.

Creșterea economiei Chinei a atins un nivel scăzut de aproape 6 ani de 6,1% în 2019, iar peisajul s-a întunecat semnificativ în acest an, deoarece focarul de virus și reținerea strictă au întrerupt afacerile.

Cheltuielile mai mari ar putea împinge raportul deficitului bugetar 2020 până la 3,5% – în creștere față de 2,8% de anul trecut, au spus sursele.

Guvernul a menținut mult timp un plafon de 3% în raportul deficitului bugetar anual, care a fost atins ultima dată în 2017, iar un nivel de 3,5% ar fi cel mai mare înregistrat, au spus analiștii.

Luni, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, Mao Shengyong, a declarat la un briefing că există loc pentru creșterea corespunzătoare a raportului anual de deficit bugetar.

Între timp, banca centrală ar putea reduce ratele de cerințe de rezervă ale băncilor și ratele dobânzilor pentru a ajuta la stimularea creditării și la reducerea costurilor de finanțare pentru firme, au spus sursele politicii.

China a derulat deja o serie de măsuri fiscale și monetare pentru a oferi credit și impozit de reducere companiilor, în special întreprinderilor mici care au suportat efectul focarului.

O infrastructură nouă

Beijingul vizează investițiile în infrastructură, deoarece recuperarea consumului ar putea fi încetinită prin mărirea pierderilor de locuri de muncă care se află in creștere continuă, în timp ce exporturile ar putea fi afectate pe măsură ce economia globală revine din pandemie, au spus sursele politicii.

Guvernele locale vor avea voie să emită mai multe obligațiuni speciale, care ar putea atinge 2,5-2,8 miliarde de yuani în acest an, comparativ cu 2,15 trilioane de yuani în 2019, ne transmit sursele.

Guvernul își propune să accelereze construcția proiectelor cheie de infrastructură planificate, precum și lansarea unora pentru sănătatea publică, furnizarea de materiale de urgență, rețelele 5G și centrele de date care au fost aprobate de liderii de top, au spus sursele politicii.

„Trebuie să găsim proiecte de infrastructură care sunt vitale pentru economie, dar este mai dificil să găsim proiecte bune decât în ​​1998 și 2008”, a spus o a doua sursă, referindu-se la criza financiară asiatică și la cea globală.

Cum e economia în capitala Chinei?

Beijingul se confruntă cu constrângeri la creșterea nivelului datoriilor și scăderea randamentului investițiilor, în urma eforturilor repetate de stimulare de la criza financiară mondială, când a dezlănțuit un pachet masiv de cheltuieli.

Față de un spațiu limitat pentru a-și stimula economia extrem de pozitivă, liderii chinezi ar trebui să-și reducă obiectivul de creștere planificat pentru 2020 din cauza pandemiei, au spus sursele.

Anul acesta ar putea fi crucial pentru partidul comunist guvernant al președintelui Xi Jinping pentru a-și îndeplini obiectivul de a dubla produsul intern brut (PIB) și veniturile din deceniul 2010-2020.

O rată de creștere de aproximativ 5,6% în acest an ar fi suficientă pentru atingerea acestor obiective.

Orice revizuire a țintelor va fi decisă de liderii de vârf înainte de ședința anuală a parlamentului, care inițial era programată pentru 5 martie, dar a fost amânată din cauza focarului, au spus sursele politicii.

China intenționează să organizeze întrunirea parlamentară întârziată la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, surse au spus anterior Reuters, în condițiile în care noile cazuri de coronavirus din țară scad brusc chiar și pe măsură ce survin în alte părți ale lumii.

Advertisment
Advertisment