Economic

Detalii referitoare la șomajul tehnic

Șomajul tehnic reprezintă perioada în care angajații sunt trimiși acasă întrucât firma nu mai are de muncă pentru ei. În acest timp, statul le asigura venitul salariaților.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus afectează, pe lângă sectorul medical, și domeniul economic. Numeroase societăți nu își mai pot continua activitatea și sunt obligate să își trimită angajații în șomaj tehnic.

Lucruri utile despre șomajul tehnic

Expertul contabil autorizat Ilie Strateanu a explicat ce înseamnă acest termen și ce presupune.

Advertisment

Pe durata stării de urgență, Guvernul României va plăti persoanelor aflate în șomaj tehnic 75% din salariu. Există însă o plafonare, oamenii nu vor putea primi mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Advertisment

Șomajul tehnic vine atât în ajutorul firmelor, cât și al angajaților. Societățile nu își vor pierde astfel salariații, ei fiind plătiți de stat. Angajații nu riscă să își piardă locul de muncă, având un venit garantat pe durata stării de urgență.

Această măsură reprezintă o presiune uriașă pentru stat. Foarte mult persoane vor beneficia de aceste venituri, ceea ce ar putea provoca probleme în economia românească. Cheltuielile salariale sunt suportate de către stat prin agențiile județene de ocupare a forței de muncă.

Guvernul a introdus această măsură întrucât nu ar fi fost suficient timp pentru modificarea Codului Muncii. Astfel, evoluția bruscă a pandemiei de coronavirus a obligat statul să vină cu măsuri rapide.

Șomajul simplu este reprezentat de situația în care o persoană nu reușește să își găsească un job. Pe de altă parte, cel despre care vorbim acum apare din cauza unei probleme economice precum lipsa comenzilor de la beneficiari.

Odată cu apariția șomajului tehnic, au început să apară și abuzuri. Unii angajatori îi obligă pe salariați să își dea demisia, pentru a nu trebui să întocmească toate actele. Totuși, cele mai multe firme preferă să își păstreze angajații.

Cât va dura această situaiție

Șomajul tehnic este în vigoare până la încetarea stării de urgență. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 16 martie decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Raed Arafat a declarat că starea de urgență va fi probabil prelungită cu încă o luna. El anunță că această decizie va fi luată în cursul următoarei săptămâni, înainte de a ajunge la dată limita a stării de urgență.

Advertisment
Advertisment