Economic

Declarațiile lui Ludovic Orban privind șomajul tehnic

Miercuri, 29 aprilie, premierul Ludovic Orban a făcut noi declarații în ceea ce privește plata șomajului tehnic pentru cei care nu se pot întoarce la muncă.

Ludovic Orban a vorbit din nou despre șomajul tehnic, în contextul în care economia României se luptă pentru a se menține pe linia de plutire.

Conducerea țării a încercat pe parcursul acestei stări de urgență să găsească modalități prin care să ajute firmele afectate. Multe dintre acestea au fost nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic, iar unele chiar au recurs de concedieri.

Declarațiile lui Ludovic Orban

Premierul a declarat că firmele vor fi ajutate de către Guvern. De pe 15 mai vor fi ridicate majoritatea restricțiilor, iar unele companii își pot relua activitatea.

Totuși, vor mai fi angajați care nu pot reveni la muncă din cauza restricțiilor rămase și după acea dată. Astfel, Guvernul va fi cel care va ajuta în continuare cu plata șomajului tehnic pentru aceștia.

Așadar, el a spus că pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricție a activității se va continua plata șomajului tehnic. Acest lucru se va întâmpla deoarece oamenii lor nu pot fi reangajați atât timp cât compania nu își poate relua activitatea.

Încă de dinaintea Sărbătorilor Pascale, premierul a vorbit despre sprijinirea companiilor. Atunci el a spus că au ales varianta de a plăti șomajul tehnic din bugetul fondului de șomaj. Așa îi ajutau pe oameni să poată sta acasă și să nu se expună riscurilor de îmbolnăvire cu Covid-19.

Premierul a vorbit și despre angajații care vor reveni la muncă

Ludovic Orban a precizat că au fost luate decizii privind și ajutarea firmelor ai căror angajați se întorc la muncă după 15 mai. Acesta a continuat să spună că li se vor pune la dispoziție instrumente de măsuri active. Mai exact, persoanele care își reiau activitatea vor primi un cuantum din salariu o perioadă de timp.

Vor urma să fie analizate situațiile concrete pentru a adopta actul normativ. Ieri au fost prezentate de către ministerul muncii statistici din România legate de oamenii care au intrat în șomaj sau care și-au pierdut locurile de muncă. Astfel, din cauza virusului, 1.031.152 de persoane au fost trimise în șomaj, iar peste 266.400 au fost concediate.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: