Economic

Cum Se Evită Scumpirile de Prețuri ?

În plină pandemie de coronavirus autoritățile nu vor să plafoneze prețurile. Care sunt măsurile luate în acestă situație?

Advertisment
Advertisement
efume.ro

În perioada stării de urgență plafonarea prețurilor nu pare a fi cea mai bună soluție. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros susține că această decizie are repercursiuni negative.

S-a observat o creștere alarmantă a prețurilor și în perioada când cererea de alimente era foarte mare. În prezent prețurile și-au revenit la normal.

Advertisment

Plafonarea prețurilor la raft o decizie proastă

 

Advertisment

Dacă dispar de pe piață cei mai slabi producători nu va fi deloc bine. Mici producători nu vor fi eliminați pentru că nu se dorește să se facă discriminare. Transportul mărfurilor din exterior, implicit alimente, furaje, medicamente și dispozitive medicale se face printr-un culoar special de la granița.

S-a cerut că piețele agroalimentare să nu se închidă. În acest fel oamenii au acces la mărfuri de la producător. Mărfurile produse de agricultori sunt mult mai sigure decât ceea ce găsiți în magazine.

Acesta susține că nu sunt scumpiri mari la alimente. Din lipsa resurselor medicale s-au scumpit prețurile la echipamentele de protecție, măști, și dezinfectanți.

Scăderi de prețuri la anumite produse

 

În comparație cu luna ianuarie, în luna martie anumite produse au prețuri mai mici. Nu toate prețurile cresc zi de zi. Deși s-au acceptat comportamente anormale în această perioadă, s-au luat măsuri imediate iar lucrurile se îmbunătățesc constant.

Nu este permisă o creștere alarmantă de prețuri. Nu este normal să se profite de oameni în această perioadă critică.

S-a impus restricționarea numărului de produse în magazinele alimentare. În acest fel este interzisă cumpărarea unui număr mare de produse de baza pe un singur bon.

Producătorii sunt cei care au dreptul de a stabili prețul însă acesta nu poate fi mai mare decât valoarea produselor în sine.Nu se poate percepe un adaos prea mare.

Chirițoiu susține că România traversează o perioadă de criză de aceea trebuie avută mare atenție la prețuri. Oamenii au nevoie de prețuri bune care să nu îi pună în imposibilitatea de a a cumpăra alimentele de baza.

Prețurile nu pot crește în mod nejustificat nici la materialele sanitare. Prin urmare se iau măsurile necesare pentru a stopa această situație și a veni în sprijinul cetățenilor. În plină pandemie de coronavirus trebuie să avem grijă de sănătatea noastră dar și să ajutăm cetățenii țării cât de mult se poate.

Advertisment
Advertisment