Economic

Clarificări utile pentru operatorii economici

Ministerul Economiei a adus lămuriri pentru operatorii economici. Guvernanții vor să se asigure că nu există neînțelegeri în urma măsurilor aplicate.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Guvernul a decis să ofere posibilitatea operatorilor economici să solicite un Certificat de Situație de Urgență. Scopul acestuia este de a oferi sprijin în relațiile cu instituțiile publice, în vederea obținerii unor facilități.

Măsura se aplică în cazul celor a căror activitate are de suferit din cauza perioadei de pandemie. Condiția de eligibilitate presupune că aceștia să fi înregistrat în luna martie încasări reduse cu cel puțin 25% față de venitul mediu din perioada ianuarie-februarie a anului.

Advertisment

Clarificări utile făcute de Minister

Beneficiarii programelor naționale pot obține șomaj tehnic. Pentru obținerea acestuia, angajatorul va depune o cerere semnată de reprezentantul legal, alături de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care va primi indemnizația. Depunerea se va face prin poșta electronică la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Advertisment

O altă clarificare se referă la prelungirea termenului de depunere a decontului pentru beneficiarii SUN 2018. MEEMA ia în calcul această variantă, urmând să ofere un răspuns oficial în curând.

O lămurire vine în cazul firmelor care nu pot justifică respectiva scădere a veniturilor. E vorba de societățile înființate în perioada decembrie 2019-februarie 2020. În acest caz, firmele pot solicita certificat de TIP 1, destinat celor care au întrerupere totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competențe.

Eliberarea actelor poate fi făcută doar în mediul online, prin aplicația lansată de guvern. Totodată, declarația pe propria răspundere nu diferă în funcție de tipul certificatului de urgență.

Cine mai poate beneficia de CSU

Alte clarificări utile se referă la agențiile de turism. Acestea pot solicita CSU tip 2, dacă încasările sau veniturile sunt afectate. Dacă agențiile sunt afectate de hotărârile autorităților, pot solicita CSU tip 1.

Și firmele care beneficiază de Start-up Nation pot solicita CSU. Ministerul explică faptul că toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemie pot face această solicitare.

Măsura se aplică și pentru persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu se încadrează pentru șomaj tehnic. Desigur, pentru acest lucru trebuie îndeplinit criteriul privind încasările.

Advertisment
Advertisment