Economic

Cea mai mare economie din Europa e răpusă de Covid-19

Germania are probleme uriașe pe plan economic din cauza pandemiei de coronavirus. PIB-ul ar putea înregistra o contracție de 4,2% în 2020.

Advertisment
Advertisement

Pandemia de Covid-19 provoacă tot mai multe probleme în întreaga lume. Pe lângă crizele medicale, economiile statelor au mult de suferit. Oamenii sunt în izolare, foarte multe firme suspendându-și activitatea.

Economia Germaniei e răpusă de Covid-19

Principalele institute economice din Germania prevăd o scădere de 4,2% în acest an. Declinul economic vine în urma efectelor pandemiei de coronavirus. Conform previziunilor, economia s-ar redresa cu 5,8% anul viitor. Aceste informații au fost dezvăluite pentru reuters de surse care nu vrut să își dezvăluie identitatea.

Advertisment

Fabricile de pe teritoriul Germaniei și-au suspendat producția. Totodată, magazinele, afacerile și restaurantele s-au închis, pentru a încetini răspândirea virusului provenit din China. Peter Altmaier, Ministrul Economiei, a anunțat deja că economia țării ar putea suferi o contracție în acest an mai mare decât cea din timpul crizei financiare din 2009.

Advertisment

Pe atunci, a fost înregistrat un declin de 5,7%. Anterior, Guvernul Germaniei estima în acest an un avans al PIB-ului de 1,1%. Luna trecută, Guvernul de la Berlin a informat că va face unele împrumuturi. Acest lucru s-ar întâmpla pentru prima dată din anul 2013. Decizia ar veni ca parte a unei serii de măsuri care ajunge la suma de 750 de miliarde de euro.

Aceste hotărâri fără precedent au ca scop amortizarea consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus. Ministrul a declarat ulterior că această serie de măsuri reprezintă doar primul pas în combaterea crizei. El a adăugat că perioada de implementare este critică, el vrând să se asigure că sprijinul financiar va ajunge cât mai curând.

Germania va împrumuta în acest an 156 de miliarde de euro. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea unor măsuri ce vor limita efectele coronavirusului. Un fond de salvare creat pentru a achiziționa participații în companii și pentru a finanța împrumuturi către firme ar putea duce la datorii care să ajungă la 200 de miliarde de euro, dacă acest lucru se va impune.

FMI avertizează că lumea va ajunge într-o recesiune ca cea din 1930

Fondul Monetar Internațional a lansat niște scenarii înfiorătoare. Astfel, economia mondială ar urma să scadă cu 3% în anul 2020, din cauza Covid-19, influențată de contracțiile din SUA de 5,9%, de 7,5% din zona euro și 5,2% din Japonia.

Comparativ, FMI a informat că în 2009, criza financiară a creat un declin al creșterii economice globale de doar 0,1%. Principalul scenariu al Fondului presupune o recuperare progresivă, începând cu semestrul secund al anului. Creșterea economiei globale ar fi estimată la 5,8%.

Până acum, previziunile se referă la un colaps economic al întregii Planete. PIB-ul Marii Britanii va fi micșorat cu 6,5%, al Rusiei cu 5,5%. Totodată, Africa de Sud va avea un regres de 5,8%, Turcia de 5%, iar Arabia Saudită de 2,3%.

În cazul României, FMI prevede o contracție a economiei în 2020 de 5% și o creștere a ratei șomajului cu peste 10%. Giganții China și India și-ar menține creșterea, dar cu revizuiri semnificative în jos. Astfel, China ar crește cu 1,2%, iar India cu 1,9%.

Advertisment
Advertisment