Economic

Ce se va întâmpla cu economia țării?

Cum își va reveni România după epidemia de coronavirus? Statistica arată destul de îngrijorător dar Cîțu susține că România poate face față provocărilor.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Se vorbește tot mai mult despre o recesiune globală. Tot mai mulți oameni de pe întreg globul pământesc se întreabă ce se va întâmplă în cele din urmă dacă într-un final dispare acest virus. Pentru moment tot mai multe companii iau măsuri drastice pentru a face față situației actuale.

Economia României are nevoie de susținere pentru a trece peste această perioada delicată

Autoritățile anunță restricționarea diverselor activități pentru cel puțin o perioadă. Se solicită limitarea interacțiunii, iar aceste măsuri de prevenire vor avea consecințe grave în ceea ce privește economia.

Advertisment

Dacă se prăbușesc mai multe sectoare economice, de activități variate, România va avea numai de pierdut. Atât producția de bunuri de larg consum cât și construcțiile de mașini sau acțiunile nonalimentare, vor înregistra mari pierderi. În mod implicit, scăderea vânzărilor duce rapid la reformă.

Advertisment

Analiștii care au făcut cercetări în acest domeniu au ajuns la concluzia că anul acesta economia României va crește cu un procent de doar 3%. Datorită epidemiei de coronavirus în toată lumea se înregistrează pierderi considerabile. Pentru Europa Centrală și de Est se observă o rată de creștere de doar 2,6%.

În legătură cu majorarea punctului de pensie, lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Ar fi trebui că luna februarie să fie momentul de majorare a punctului de pensie. Din cauza acestui virus statisticile de la începutul anului 2020 nu arată deloc îmbucurător.

Autoritățile de la ministrul Finanțelor încearcă să convingă oamenii că nu este vorba despre un regim de austeritate, însă având în vedere situația dată, nu se mai pot face majorările în această perioadă.

Există riscul de a nu mai avea de unde da bani oamenilor dacă aceștia nu mai merg la lucru. În plus, pot apărea creșteri de taxe și impozite dacă nu se găsește între timp o altă soluție.

România deține resursele fiscale pentru a depăși cu bine provocările

Totuși, Florin Cîțu, susține că dispune de toate resursele și instrumentele fiscale necesare pentru a trece peste obstacole. El crede că împreună vom face față provocărilor. Important este că oamenii să se calmeze și să respecte cu precizie normele impuse.

Acesta asigura populația că rata inflației continuă să scadă, astfel că România nu mai este țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Se așteaptă scăderi ale prețurilor și dobânzilor pentru că autoritățile sunt pregătite să ofere condiții mai flexibile pentru a trece mai ușor peste această perioadă. Doar în acest fel își va reveni economia iar țară nu va rămâne cu sechele.

Cîțu spune că este necesar să se ia măsuri de natură fiscală pentru a atenua posibilele efecte dezastruoase ale economice apărute în urma epidemiei cu Covid – 19. De asemenea, politicile fiscale și monetare trebuie coordonate cu mare grijă pentru a obține un impact pozitiv ce atinge cote maxime.

Advertisment
Advertisment