Economic

150 000 de români au solicitat amânarea ratelor

Până acum, băncile au primit 150 000 de solicitări pentru amânarea plății ratelor. 

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemie de coronavirus creează numeroase probleme în viața oamenilor. Unul dintre planurile foarte afectate este cel financiar. Astfel, Guvernul României a decis să adopte o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul românilor.

Una dintre aceste decizii e legată de ratele la bănci. Astfel, conform unei ordonanțe de urgență, acestea pot fi amante din cauza perioadei de criză provocată de Covid-19.

Advertisment

150 000 de cereri de amânare a ratelor

Începând cu această săptămâna, cetățenii români pot solicita amânarea plății ratelor la banca. Această întârziere este valabilă pentru o perioada de maxim 9 luni.

Advertisment

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a adus informații referitoare la deciziile românilor. Astfel, acesta spune că cetățenii se gândesc foarte bine înainte de a solicita amânarea.

Mai mult, el spune că unii chiar renunța în momentul în care văd noul scadențar. Chiar și așa, circa 10% din totalitatea creditelor la băncile din România vor fi amânate, în urmă cererilor primite.

Florin Dănescu informează că sunt și oameni care au solicitat întârzierea plății pentru o perioada mai mică de 9 luni. El spune că oamenii înțeleg faptul că o amânare care nu e necesară ar putea veni ca o povara pentru ei.

Președintele executiv a mai adăugat că băncile nu fac față numărului mare de telefoane primite. Astfel, el le solicită românilor să trimită cererile prin e-mail.

Dănescu a explicat că amânarea ratelor intră în vigoare din momentul în care e depusă solicitarea, nu din momentul în care e aprobată. Aprobarea are un termen de 15 zile.

El a mai anunțat că persoanele doritoare să își amâne plata ratelor trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere. Din aceasta trebuie să reiasă faptul că au fost afectate de criza provocată de coronavirus.

Varianta inițială a măsurii a fost modificată

Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecută modificarea anumitor aspecte referitoare la amânarea ratelor la banca.

Astfel, în urmă schimbărilor, dobânda la creditele ipotecare a devenit 0. Argumentul premierului a constat în imposibilitatea existenței unei dobânzi la o altă dobânda.

Totodată, termenul până la care românii pot solicită întârzierea plății a fost prelungit până la 45 de zile. Inițial, oamenii puteau depune cererile doar pe durata stării de urgență.

Advertisment
Advertisment