Politică

Record în Parlament! PSD, ALDE și UDMR au trecut o lege în trei ore

Potrivit proiectului adoptat, data alegerilor parlamentare va fi aleasă de către Legislativ, nu de către Guvern.

Reclama

Un proiect legislativ adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, a stabilit un record în Parlament. Astfel, inițiativa a trecut în doar trei ore și va ajunge la Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Legea prevede ca Executivul să stabilească data alegerilor parlamentare

În favoarea acestui proiect ce a stabilit un record în Parlament au fost 180 de voturi, împotriva au fost 27, iar 61 de aleși s-au abținut. Amendamentul Partidului Național Liberal potrivit căruia Guvernul alege data scrutinului a fost respins.

Reclama

De asemenea, și USR a depus un amendament. Acesta prevedea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe durata a două zile consecutive. Și acesta a fost respins. Data alegerilor se va stabili de către Legislativ, cu o lege organică, cu minim două luni înainte de a avea loc.

Reacție dură din partea USR

„Ce s-a întâmplat ieri arată de fapt cine are majoritatea în Parlament. În doar 3 ore, PSD, ALDE și UDMR au trecut o lege și prin Senat și prin Camera Deputaților, cu tot cu avizele din comisii. Asta în timp ce alte proiecte legislative zac cu anii prin sertare în Parlament. Evident, nu a fost acceptat niciun amendament din partea USR sau PNL.

De ce vrea PSD să controleze data alegerilor? În primul rând, pentru că poate. În al doilea rând, pentru că că este o bună monedă de schimb (sau o sperietoare, după caz) în discuțiile cu PNL. Pentru social democrați, varianta ideală ar fi fost ca alegerile locale să fie cuplate cu cele parlamentare. Așa, primarii PSD ar trage după ei și listele partidului pentru Parlament.

Din cauza pandemiei însă, acest scenariu nu este realist. Așa că PSD merge pe varianta a doua, și anume de a lăsa deschisă portița amânării parlamentarelor până în primăvara anului 2021. Asta ar însemna încă o iarnă care va trece peste guvernul PNL și o șansă în plus ca PSD să mai recupereze din procentele pierdute.

Deocamdată însă, totul se joacă. PSD și-a securizat o poziție de negociere în relația cu PNL. Rămâne de văzut cum o va folosi. Ceea ce ignoră însă PSD este că oamenii nu mai pot fi păcăliți.

Indiferent când vor fi alegerile, românii își vor aminti foarte bine de Dragnea și Dăncilă, de Nichita și Chirica de la Iași. Își vor aminti de ordonanța 13 și de 10 august, de „Marțea neagră” și de toate tentativele PSD de a ține România în subdezvoltare și la limita dictaturii. Și pentru că își vor aminti, vor vota în consecință”, a spus deputatul Cosette Chichirău.

TOP STIRI

Reclama
Tags
Close