Politică

Iohannis: Ați creat intenționat o criză sanitară

Președintele României a lansat un atac grav către Partidul Social Democrat. 

Klaus Iohannis a spus joi că situația epidemiologică din țară este una gravă și a dat vina pe social-democrați pentru creșterea numărului de infectări cu coronavirus. Declarațiile șefului statului au venit după ședința avută cu ministrul de Interne și cu Raed Arafat.

„Ați creat intenționat o criză sanitară”

„În starea de urgență, când în vestul Europei erau multe cazuri și morți, în România am avut un număr limitat de decese și cazuri. Autoritățile și-au făcut treaba. Lucrurile au mers bine, până acum câteva săptămâni. Dar această situație nu a convenit PSD-ului. Atunci, PSD-ul a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români.

Din păcate, PSD controlează încă majoritatea în Parlament. PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm când PSD a încercat să treacă proiectul privind autonomia.

Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o. Cu un cinsim inimaginabil au tras de timp, după ce au distrus parte din legislație. E, sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos și m-a acuzat că eu caut vinovați. Nu, stimați PSD-iști, nu caut vinovați, îi cunosc și o să îi arăt cu degetul. Pe voi!

În 25 iunie CCR stabilește că anumite articole sunt neconstituționale. Am avut 400 de cazuri noi. În 2 iulie CCR motivează, am avut tot atâtea cazuri. Guvernul nu a putut să vină cu o nouă lege pentru că știm că trebuie așteptată motivarea.

După care Guvernul se mișcă foarte rapid și în 4 zile depune noua lege în Parlament. După care vedem că PSD începe să tragă de timp și această lege, care putea să fie trecută urgent prin Parlament. Se dezbate timp de 2 săptămâni în care pacienți pleacă acasă, în care nu e nimeni amendat, carantinat.

Legea ajunge la mine în 18 iulie. O promulg imediat și o public. 889 de cazuri în 18 iulie. Guvernului i s-au luat din mâna legile și practic nu a putut să gestioneze criza. PSD a tras de timp și a creat această situație. A creat intenționat o criză sanitară ca să critice guvernul”, a spus Klaus Iohannis.

Cine încalcă regulile va avea de suferit

„Ce să mai spui? Pentru PSD nu contează că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză pentru a avea pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul. Acum suntem în această situație. Suntem hotărâți să gestionăm și această nouă formă de criză.

Azi am avut o discuție foarte aplicată cu ministrul de interne și cu șeful DSU. Am convenit că este momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicați.

Toate studiile sociologice arată că 90% dintre voi respectă normele. Va mulțumesc! Marea majoritate ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înțeles vor fi amendați. Trebuie să respectăm normele că să stăpânim pandemia. Știm ce avem de făcut. Cei care nu respectă măsurile vor suporta rigorile legii”, a adăugat președintele.

Tags
Close