Tehnologie

Un supercomputer e folosit împotriva coronavirusului

Supercomputerul a fost creat de voluntari în cadrul unui proiect al organizației Folding@Home pentru a ajuta în lupta cu pandemia de Covid-19.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Virusul provenit din China continuă să facă numeroase victime în întreaga lume. Tot mai multe persoane aleg să se implice și să ajute așa cum pot în această bătălie. Astfel, mai mulți voluntari au pus la dispoziție puterea de calcul a computerelor de acasă și au creat un supercomputer.

Au fost obținute performanțe tehnologice incredibile

Puterea totală a rețelei de voluntari a trecut de 1 000 000 000 000 000 000 de operațiuni pe secundă în ziua de 25 martie. Astfel, acest supercomputer e de 6 ori mai puternic decât cel IBM Summit, care era cel mai rapid din lume.

Advertisment

IBM Summit este utilizat cu scopul cercetării științifice la centrul american Oak Ridge Național Laboratory. Pe 13 aprilie, puterea supercomputerului a stabilit un alt record, dublându-se în numai două săptămâni. Astfel, ajuns la 2,4 exaflop, în urma ajutorului primit de la încă un milion de oameni care s-au implicat în proiect.

Advertisment

Puterea supercomputerului a surclasat-o pe cea obținută din combinarea primelor 500 de supercomputere tradiționale existente. Pentru a se implica în proiect, un voluntar va rula un program pe computerul personal. Acesta va efectua sarcini minore care ajută la determinarea structurii fizice a proteinelor.

În martie, proiectul a anunțat un alt set de sarcini legate de coronavirus. Voluntarii vor avea posibilitatea să pună la dispoziție puterea de calcul a computerelor pentru a ajuta la căutarea unor antidoturi sau a altor metode de a învinge pandemia.

Interesul pentru astfel de inițiative oscilează în funcție de context. Proiectul este afectat de evoluția criptomonedelor, care utilizează puterea de calcul suplimentară a unui computer în scopuri nu la fel de altruiste.

Coronavirusul continuă să facă tot mai multe victime

Până marți, numărul de persoane infectate cu Covid-19 a ajuns la aproape 2 milioane la nivel mondial. Totodată ,bilanțul deceselor este de 119 701. În Europa au fost înregistrare 76 000 de morți.

În același timp, China a anunțat cel mai mare număr de cazuri noi de infectare înregistrare într-o singură zi, din ultimele șase săptămâni.

Pe de altă parte, mai multe țări europene au decis să relaxeze unele restricții de circulație și de distanțare socială.

Advertisment
Advertisment