Tehnologie

Tehnica CRISPR de Modificare a Generlor ar Putea Reda Vederea Persoanelor Nevăzătoare

O nouă tehnică de modificare a genelor, cunoscută drept CRISPR, ar putea reprezenta soluția de redare a venedii persoanelor complet nevăzătoare.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Metoda CRISPR de modificare a genelor targetează ADN-ul uman și presupune îndepărtarea mutațiilor genetice care conduc la pierderea vederii. De asemenea, această tehnică poate fi aplicată și pentru alte boli genetice.

CRISPR testată pe oameni

Acest tip de tratament este în prezent testat pe un subiect uman pentru prima dată. Anunțul a fost făcut de Allergan și Editas Medicine în cadrul Universității de Sănătate și Știință din Oregon.

Advertisment

Deși CRISPR a fost testată pe celule umane în trecut, acestea erau extrase din corp și modificate în laboratoare. Testele actuale se efectuează direct în interiorul unui corp uman.

Advertisment

Până în prezent, nu există niciu raport cu privire la succesul acestor teste. Cu toate acestea, dacă toate decurg conform planului, aceasta ar putea reprezenta una dintre cele mai mari realizări ale omenirii.

Cum va modifica CRISPR viitorul

Deși se află încă la început, iar tehnologia se poate modifica complet, CRISPR va influența cu siguranță modul în care se va realiza evoluția umană. Posibilitatea de a corecta și îndepărta genele anormale din ADN-ul uman ar putea însemna eradicarea totală a bolilor.

Mai mult, tehnologia CRISPR ar putea fi folosită și pentru eliminarea microbilor care cauzează boli. Încă din 2017, cercetătorii chinezi au reușit să îmbunătățească rezistența la HIV în cazul șoarecilor testați. Dacă acest lucru se va aplica și în cazul oamenilor, CRISPR ar putea reprezenta leacul pentru SIDA.

De asemenea, cercetătorii consideră că această tehnologie ar putea ajuta la recreerea unor specii dispărute. Tot în 2017, o echipă Harvard a anunțat că este foarte aproape de dezvoltarea unui embrion hibrid de elefant-mamut.

CRISPR ar putea schimba de asemenea alimentația oamenilor

Modificările genetice s-au dovedit a fi extrem de eficiente în agricultură. Astfel, cercetătorii indică faptul că tehnologia CRISPR ar putea fi folosită pentru îmbunătățirea proprietăților alimentelor din dieta umană.

După cum spuneam, timpul va demonstra dacă și în ce măsură CRISPR va fi benefică pentru omenire. Între timp, așteptăm cu nerăbdare informații suplimentare privind testele menționate mai sus. Imediat ce vom avea informații noi în acest sens, vom reveni cu mai multe detalii.

Advertisment
Advertisment