Tehnologie

Resetează-ți Computerul Cel Puțin Odată Pe An

Stiai că resetarea la setările din fabrică îi face bine computerului tău? În plus, acum este extrem de ușor să faci acest lucru.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Dacă în trecut resetarea Mac-urilor sau PC-urilor se efectua relativ greu, fiind nevoie de un o copie a sistemului de operare, pentru a fi re-instalată pe drive, în prezent, acest lucru se efectuează extrem de ușor. Mai mult decât atât, specialiștii susțin că acest lucru va avea ca efect performanțe crescute.

Cea mai bună metodă de a scăpa de viruși

Încă din „cele mai vechi timpuri”, restarea computerului este cea mai puternică armă împutriva virușilor. Această operațiune aduce sistemul de operare (Windows, macOS, Chrome OS), la setările inițiale de fabrică.

Advertisment

Mai mult, datorită îmbunătățirilor aduse OS-urilor, acest pas se realizează extrem de ușor în ziua de astăzi. În plus, avânf în vedere integrarea în cloud, este posibil ca datele tale să se afle în siguranță. Astfel, nu va trebui să îți faci prea mari probleme cu privire la back-up sau salvarea lor pe un disk extern.

Advertisment

Având aceste lucruri în vedere, specialiștii ne recomandă să resetăm computerele cel puțin odată în fiecare an.

Cum resetezi un Windows

Deschide panoul de Setări din meniul de Start, fă click pe Actualizare & Securitate, iar apoi pe Recuperare. Apasă butonul Începe de sub Resetează acest PC pentru a inițializa procesul de resetare.

De aici, procesul este destul de intuitiv, iar Windows te va îndruma la fiecare pas. Asigură-te, totuși, că bifezi Păstrează toate fișierele. În caz contrar, dacă nu ai un back-up în cloud, vei pierde tot ce aveai pe PC.

Cum resetezi un macOS

În cazul Mac-urilor, nu există momentan o opțiune de resetare în interfața sistemului de operare. Pentru a putea face un reset, va trebui în primul rând să resetezi computerul. La apariția logo-ului Apple, apasă Cmd+R.

Vei ajunge într-un meniu, de unde trebuie să resetezi „Reinstall macOS”. Asigură-te că ai Time Machine activat, iar în caz contrar, salvează-ți datele pe un disk extern.

Cum resetezi Chorome OS

Având în vedere integrarea în Cloud, vestea bună este că utilizatorii de Chromeboo-uri își recuperează mult mai ușor fișierele. Sau, mai degraba, aceștia nu le pierd…

Pentru a reseta Chrome OS-ul, deloghează-te din main user și apasă Ctrl+Alt+Shift+R. Această comandă îți va deschide un meniu de reset. Fă cllick pe Restart, iar apoi selectează Powerwash și Continue.

Atenție! Toate aceste operațiuni pot fi diferite de la un sistem de operare la altul. În plus, dacă nu aveți experiența necesară, este posibil să pierdeți date importante din computer.

Advertisment
Advertisment