Tehnologie

Poate un calculator să înlocuiască o clasă?

Cum 850 de milioane de copii din întreaga lume au fost nevoiți să renunțe la școli, marii tehnici susțin că este momentul pentru educația AI. Dar pe măsură ce puterea tehnologiei crește, la fel se întâmplă și pericolele care vin cu ea

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pentru un prodigiu pentru copii, învățarea nu a venit întotdeauna cu ușurință; la Derek Haoyang Li. Când avea trei ani, tatăl său – un cunoscut educator și autor – a devenit atât de frustrat de progresul său în chineză, încât a jurat să nu-l mai învețe niciodată. „M-a lovit de aici până aici”, a spus Li, întinzând brațele.

Cu toate acestea, când Li a început școala, la vârsta de cinci ani, lucrurile au început să dea clic. Cinci ani mai târziu, a fost selectat ca unul dintre doar 10 studenți din provincia sa natală, Henan, pentru a învăța să facă cod. La 16 ani, Li a bătut 15 milioane de copii la premiul I la Olimpiada Chineză de Matematică. Printre ofertele care au venit din instituțiile de elită ale țării, el a decis un grad de experimentare rapidă la Universitatea Jiao Tong din Shanghai. Aceasta i-ar permite să studieze matematica, acoperind, de asemenea, informatică, fizică și psihologie.

Advertisment

În primul său an la universitate, Li a fost extrem de timid. A venit cu un algoritm personal pentru a-și face prieteni la cantină, cântărind date despre dimensiunea grupului și subiectul conversației pentru a optimiza șansele unei întâlniri pozitive. Metoda l-a ajutat să-și facă prieteni, așa că i-a dezvoltat pe alții: cum să stăpânească engleza, cum să interpreteze visele, cum să găsească o prietenă. În timp ce alți studenți petreceau nopțile lungi studiind, Li a început să se gândească la modul în care își poate aplica abordarea algoritmică în afaceri. Când a absolvit împlinirea mileniului, a decis că își va face averea în domeniul pe care îl știa cel mai bine: educația.

Advertisment

Despre Li și cum educația poate fi ca o clasă

În persoană, Li, care are acum 42 de ani, nu afișează nimic din stânjeneala din zilele sale universitare. Un antreprenor de succes, care a ajutat la crearea unei companii de tutorat de un miliard de dolari, Only Education, este carismatic și poate să facă declarații bombastice. „Educația este una dintre industriile pe care oamenii chinezi le pot face mult mai bine decât oamenii occidentali”, mi-a spus când ne-am întâlnit anul trecut. Motivul, a explicat el, este că „chinezii sunt mai sofisticați”, pentru că sunt crescuți într-o societate în care oamenii spun foarte rar ce înseamnă.

 

Advertisment
Advertisment