Tehnologie

O aplicație de la Cluj Deosebit De Utilă

În plină epidemie de coronavirus această aplicație de ultima generație poate fi de un real ajutor pentru pacienții contaminați

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Două companii din Cluj și-au unit forțele și au realizat o aplicație de inteligență artificială. Aceasta ar putea ajuta enorm medicii care depun eforturi majore în lupta pentru combaterea coronavirusului.

COVID Monitor este un proiect de mare amploare. Prin intermediul acestui monitor se poate face o pre-testare voluntară. În acest fel se va face diferența exactă între simptomele de coronavirus, gripă și răceală.

Advertisment

În urma acestei testări oamenii vor ști dacă sunt infectați sau nu. Întreaga activitate derulată cu ajutorul acestui monitor se bazează pe inteligența artificială.

Advertisment

COVID Monitor un real sprijin în situația de urgență

Proiectul este susținut de către Ministerului Sănătății. Europarlamentarul Cioloș solicită ajutorul tuturor celor care s-au putea implică în acest proiect.

S-au găsit deja și parteneri profund interesați de a se alătura în derularea proiectului. Dr Matei Balș de la Institutul Național de Boli Infecțioase, Dr Victor Babeș de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sunt încântați de idee.

De asemenea și alți doctori de la Spitalele de boli infecțioase Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța se oferă să ajute.

Avantajele oferite de COVID Monitor

În primul rând aplicația COVID Monitor poate fi folosită în mod absolut gratuit. Aceasta stochează datele din spitalele de infecțioase și preia imediat din sistem rezultatele testelor clinice.

În urma unei analize poate oferi o estimare statistică. Aplicația are la bază configurațiile ce arată simptomele pacienților și în funcție de acestea poate pune practic un diagnostic.

De asemenea, se poate face și o monitorizare automată a suspecților de coronavirus dacă aceștia vor să își introducă simptomele în aplicație.

Cel mai mare avantaj constă în faptul că aplicația generează rapoarte utile atât medicilor cât și autorităților. În acest fel se pot păstra rapoarte concrete despre modalitatea de dezvoltare a acestui virus.

Viki este o companie de informatică implicată în acest proiect. Managerul de proiect de la Viki susține că este nevoie de crearea unui grup de medici care se ocupă deja de trierea suspecților de gripă, răceală sau coronavirus.

Medicii trebuie să ofere un mare sprijin zilnic și să introducă pe rând câte 15 diagnostice pe zi. În funcție de datele stocate se poate face antrenarea algoritmului de inteligență artificială.

În acest moment, medicii sunt cei mai important pioni în acest context. De aceea ei nu își permit să piardă timp cu introducerea de date. Ideal ar fi să se găsească voluntari care să se ocupe de acest aspect.

Pentru ca aplicația COVID Monitor să se dezvolte eficient este nevoie să fie stocate cât mai multe date. Un algoritm foarte bine antrenat va putea face diferența rapid între simptome. Prin intermediul acestei aplicații se pot procesa online zeci de mii de pre-testări zilnic fără ca sistemul medical să fie suprasolicitat.

Advertisment
Advertisment