Tehnologie

Lucruri Din Online Pe Care Ar Trebui Să Le Eviți Pe Fondul Pandemiei Covid-19

Pandemia de Covid-19, sau noul coronavirus, poate crea panică, iar panica generează haos. Pe fondul acestei situații, internetul poate avea „capcane”.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pentru a te putea proteja online, trebuie în primul rând să fii informat. În plus, având în vedere că în perioada aceasta stăm mai mult acasă, cu siguranță că vei petrece ceva mai mult timp în fața dispozitivelor cu acces la internet.

Nu cumpăra „remedii miraculoase”

Mai mulți utilizatori au sesizat o creștere a numărului de reclame care prezintă remedii miraculoase împotriva noului coronavirus. Desigur, acestea sunt înșelătoare, iar cei care le postează nu fac altceva decât să profite de panica oamenilor.

Advertisment

Nu pica în capcana acestora și vită să cumperi astfel de produse online. De asemenea, ferește-te și de produsele conexe: măști de protecție, mănuși sanitare etc.

Advertisment

Dacă ai nevoie de produse farmaceutice, cel mai bine este să mergi la farmacia locală. Personalul farmaceutic te va putea ajuta cu informații prețioase, dar și cu produsele de care ai nevoie.

Nu crede informațiile persoanelor ne-autorizate

Pentru că fenomenul clickbait este extrem de răspândit între influenceri, de foarte multe ori, aceștia ar face, sau ar spune orice pentru a își crește numărul de vizualizări.

În aceste condiții, te sfătuim să nu crezi de prima dată informațiile pe care le găsești pe YouTube. Dacă vrei cu adevărat să afli informații reale, verifică din surse oficiale. În plus, dacă ai auzit un zvon, verifică-l de asemenea.

De asemenea, în perioada aceasta, în special, circulă pe TikTok sau pe WhatsApp tot felul de mesaje care prezintă kit-uri de testare împotriva noului coronavirus. Acestea nu sunt oficiale, iar scopul este acela de a te înșela. Fie vei comanda un produs inutil, fie vei fi redirecționat către o pagină de phishing.

Cum îți pot fi furate datele bancare

Phishing-ul este cea mai răspândită metodă a criminalilor cibernetici de a fura datele bancare. De cele mai multe ori, schema funcționează în felul următor:

Heacker-ul creează o clonă a unui website oficial (în general financiar) și trimite utilizatorilor diverse mesaje (email, SMS, etc.) în care fie îi cere să actualizeze anumite date, fie îi prezintă un produs care se află la mare căutare (o ofertă „prea bună, pentru a fi reală”).

Odată ajuns la secțiunea care solicită datele bancare, utilizatorul nu face altceva decât să înmâneze heacker-ului datele sale.

Deși pare greu de crezut, mii de persoane sunt păcălite astfel în fiecare zi. Informează-te constant cu privire la tehnicile criminalilor și învață să te protejezi în online.

Advertisment
Advertisment