Tehnologie

Inteligența Artificială și Recunoașterea Facială Vor Invada Curând Intimitatea Publică

Într-o eră în care inteligența artificială evoluează într-un rit accelerat, iar recunoașterea facială este din ce în ce mai des utilizată de guverne, ne întrebăm: ce se va întâmpla cu intimitatea în spațiul public?

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Având în vedere faptul că Intel dezvoltă un chip care poate simți mirosurile, nu ar mai trebui să ne mire nimic când vine vorba despre inteligența artificială (AI). Cu toate acestea, este important să ne apărăm dreptul la intimitate.

Cum guvernele mondiale apelează la recunoașterea facială pentru controlul maselor, ne punem întrebarea:

Advertisment

Cum ne putem apăra intimitatea în era digitalului?

În ziua de astăzi, aproape orice informație este accesibilă și la un click distanță. Dar accesul la informație are la rândul său un preț, pe care specialiștii îl numesc data for data. Pe scurt, ai acces la date, în schimbul datelor personale.

Advertisment

O simplă căutare online poate părea inofensivă, însă este oare așa? Ai observat probabil cum, imediat după o cătare pe Google, suntem „bombardați” cu zeci de reclame care oferă exact ceea ce am cătat.

Acest lucru se întâmplă deoarece nu suntem suficient de atenți cu protecția datelor. Majoritatea website-urilor colectează date despre utilizatori, însă când vine vorba despre datele care sunt colectate, fără cunoștințe în domeniu, nu le vei cunoaște cu exactitate niciodată.

Securitatea cibernetică și recunoașterea facială

Utilizarea acestei tehnologii de către guvern în scopul de a ne proteja nu reprezintă o problemă. Problema recunoașterii faciale apare atunci când sistemele de securitate cibernetică nu sunt suficient de performante.

Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că din ce în ce mai mulți criminali cibernetici folosesc inteligența artificială pentru a își automatiza atacurile, iar astfel, obțin mult mai rapid acces la date sensibile, iar aceste tehnici s-ar putea chiar extinde până la recunoașterea facială.

O altă problemă a corelării dintre AI și recunoașterea facială ar putea fi limitarea accesului demografic. Aceste două tehnologii ar putea oferi guvernelor oportunitatea de a își spiona cetățenii. Mai grav este faptul că aceștia nici nu vor știi despre această situație.

Deși poate suna ca un scenariu conspiraționist, este bine să ridicăm astfel de semne de întrebare, pentru a putea anticipa și chiar bloca aplicarea intereselor unui grup de persoane împotriva maselor.

Advertisment
Advertisment