Tehnologie

Intel Dezvoltă un Chip Care Poate Simți Mirosurile

Într-o colaborare cu Universitatea Cornel, Intel a publicat recent un document din care reiese faptul că noul chip Loihi are simțul mirosului. Acesta poate face diferența între mirosurile a 10 materiale toxice.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Loihi, dezvoltat de Intel, este un chip neuromorfic. Acest lucru înseamnă că dispozitivul are circuite care îi permit să imite arhitectura neuro-biologică a sistemului nervos uman.

Aplicabilitatea noului chip neuromorfic

Conform dezvoltatorilor, dispozitivul va putea fi utilizat pentru detectarea polimerilor, a explozivilor, a narcoticelor ș.a. Conform acestora, realizarea chipului a fost posibilă prin descifrarea „circuitului” olfactiv.

Advertisment

Tehnica utilizată nu afectează memoria chipului, iar acesta este capabil de a detecta mirosuri cu o „acuratețe superioară”. În plus, chipul folosește inteligența artificială pentru a „învăța” de 3000 de ori mai multe esențe.

Advertisment

Ce spun cercetătorii

Într-un interviu acordat pentru VentureBeat, Nabil Imam, unul dintre cercetătorii seniori ai laboratoarelor Intel, care a participat la acest proiect a declarat:

„Dezvoltăm în prezent algoritmi neurali, pentru ca Loihi să poată imita reacțiile care au loc în creier atunci când mirosim ceva. Acest experiment este un prim exemplu al cercetărilor moderne care vizează legătura dintre neuro știință și inteligența artificială. De asemenea, demonstrează potențialul chip-ului Loihi de a dezvolta simțuri complexe, care vor putea avantaja multe industrii.”

Inteligența Artificială – motiv de temere pentru umanitate?

Cercetătorii care studiază inteligența artificială ne asigură că nu ar trebui să existe motive de temere. În viitor, AI va fi parte din rutina noastră de zi cu zi. În plus, chiar și în prezent interacționăm cu această tehnologie mai mult decât ne putem imagina.

Siri sau asistenții virtuali sunt astfel de exemple. De asemenea, din ce în ce mai multe companii (în special cele financiare), integrează inteligența artificială în tehnologiile lor.

Dezvoltarea AI oferă, totodată, o oportunitate celor care vor să activeze în industria tech. Salariul unui programator cu astfel de skill-uri poate ajunge chiar și la peste 10 mii de euro pe lună.

Advertisment
Advertisment