Tehnologie

Hayabusa2 a aruncat un crater într-un asteroid

În 2014, agenția spațială JAXA din Japonia a lansat sonda spațială Hayabusa2 - misiunea sa a fost să călătorească pe asteroidul Ryugu și să afle mai multe despre ea.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

O navă spațială Hayabusa2 condusă de Agenția Spațială Japoneză a avut un impact durabil în sistemul solar.

Umanitatea a făcut o notă importantă asupra unei alte curtoazii mondiale a navei spațiale japoneze Hayabusa2 .

Advertisment

Nava spațială Hayabusa2 din Japonia a aruncat un crater de dimensiunea autobuzului într-un asteroid

 

Advertisment

În 2014, agenția spațială JAXA din Japonia a lansat sonda spațială Hayabusa2 – misiunea sa a fost să călătorească pe asteroidul Ryugu și să afle mai multe despre ea.

Fascinanta misiune Hayabusa2 a sosit la asteroidul Ryugu în iunie 2018. A trimis roveruri minuscule în jos pentru a explora stânca spațială, iar în februarie anul următor, a lovit violent pieptul pentru a colecta probe pentru întoarcerea pe Pământ, înainte de a-l împușca cu un balon de cupru în aprilie trecută.

Joi, o nouă lucrare publică în revista Science a detaliat craterul creat de spațiul Hayabusa2.

Hayabusa2 a analizat mai atent înainte de a părăsi asteroidul anul trecut și a constatat impactul din bile de tun, care era cam de dimensiunea unei mingi de tenis, a creat un crater semi-circular cu aproximativ 10 metri lățime sau aproximativ lățimea unui autobuz.

Lucrarea explică modul în care explozia a deplasat o serie de bolovani „cu dimensiuni de cel puțin zeci de centimetri” și au săpat o rocă deosebit de mare la 5 metri și au aruncat-o în lateral. Cu toate acestea, a existat un alt bolovan care nu s-a spart, determinând cercetătorii să suspecteze că ar putea fi îngropat adânc sub suprafața asteroidului.

O echipă numeroasă de cercetători afiliați mai multor instituții din Japonia a dezvăluit vârsta asteroidului Ryugu și alte caracteristici prin extragerea unei bile de cupru la suprafața sa. În lucrarea lor publicată în revista Science , grupul descrie ceea ce au învățat până acum de la încercarea de a imita condițiile în care se formează craterele.

Datele culese

Datele culese de la crearea noului crater i-au ajutat și pe cercetători să estimeze că Ryugu are probabil aproximativ 9 milioane de ani și suprafața sa mai largă este, în general, „compusă din nisip, fără materiale de coeziune”.

Cercetătorii au descoperit un material asemănător nisipului sub suprafața stâncoasă, adăugând credință teoriilor care sugerează că Ryugu este un tip de asteroid „morman de gunoi”, format din materialele rămase atunci când un corp mai mare este distrus de o coliziune cu un alt corp.

Găsirea materialului asemănător nisipului sugerează că asteroidul este probabil mult mai tânăr decât au speculat unii înainte de misiunea Hayabusa2.

În continuare, Hayabusa2 urmează să returneze probele sale cu o aterizare în outback-ul australian până la sfârșitul anului 2020, când în sfârșit vom putea pune mâna pe o parte din materialul spațios, lipsit de coeziune nisipos.

 

Advertisment
Advertisment