Tehnologie

Guvernul Bulgariei Declară Război Pirateriei Online

Cu ajutorul Statelor Unite, Bulgaria se află în plin proces de a desființa cele mai cunoscute site-uri de torenți.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Autoritatea locală pentru combaterea crimei organizate din Bulgaria lucrează alături de omologi din Statele Unite, pentru a închide serverele și a confisca domeniile celor mai populare site-uri de torenți. Printre cei vizați, se numără și Zamunda.net, ArenaBG, RarBG sau Zelka.org.

Bulgaria declară război piraților online

Bulgaria nu este la prima astfel de tentativă. Anul trecut, autoritățile bulgare au demarat mai multe operațiuni de desființare a principalilor jucători din domeniul pirateriei IPTV.

Advertisment

Eforturile bulgarilor nu au fost trecute de vederea de către Statele Unite. Astfel, USTR a scos Bulgaria de pe „Special 301 Watch List”, iar aceștia speră să rămână așa.

Advertisment

Însă oficialii bulgari declară că munca acestora depășește sfera supravegherii piraților IPTV. Aceștia spun că focusul principal în prezent îl reprezintă închiderea marilor site-uri de torenți.

„Cel mai important, elefantul din cameră îl reprezintă două dintre cele mai mari servere de urmărire a torenților, care operează în țara noastră, dar ale căror servere sunt în afara țării”, declară un reprezentant al Bulgariei.

Ajutorul Statelor Unite este vital pentru succesul operațiunilor

Bulgaria declară că ajutorul venit din partea Statelor Unite este vital, deoarece site-urile vizate folosesc servicii din America. Acestea vizează inclusiv domeniile utilizate.

De exemplu, Zamunda folosește un domeniu .net, iar ArenaBG unul .com. Ambele domenii sunt întreținute de Verisign, care operează în SUA. De asemenea, domeniile pot fi confiscate cu ajutorul ICANN, care supervizează ecosistemul tuturor domeniilor din lume.

Un alt aspect menționat de către reprezentanții Bulgariei este legat de Cloudfare. Conform Bulgariei, pirații online din întreaga lume folosesc serviciile acestora pentru a își ascunde adevărata locație. Cloudfare este un furnizor de CDN, iar compania este înregistrată în Statele Unite.

România în contextul pirateriei online

În timp ce alte țări europene fac demersuri împotriva pirateriei, România pare depășită de situație. Conform datelor, în țara noastră, aproape două treimi dintre calculatoare folosesc cel puțin un program piratat.

Deși lupta nu este complet pierdută, contextul actual facilitează existența acestei situații. Numărul mare de specialiști în IT, precum și salariile mult mai mici, comparativ cu alte țări, stau la baza pirateriei online.

Rămâne de văzut în ce măsura autoritățile locale din România vor lua act de inițiativa vecinilor bulgari și vor acționa împotriva website-urilor ilegale.

Advertisment
Advertisment