Tehnologie

Google se confruntă cu un număr uriaș de atacuri cibernetice

Numărul atacurilor cibernetice a crescut foarte mult în ultimul timp. Google blochează în fiecare zi nu mai puțin de 18 milioane de fraude legate de coronavirus.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Corporația americană Google se confruntă cu probleme mari în ultima perioada. Pandemia de coronavirus a dus la o creștere uriașă a numărului de atacuri din partea hackerilor. Utilizatorii sunt păcăliți să își dezvăluie datele personale.

Zilnic au loc 18 milioane de atacuri cibernetice legate de Covid-19

În fiecare zi sunt trimise mai mult de 18 milioane de e-mail-uri frauduloase, legate la coronavirus. Destinatarii acestora sunt utilizatorii de Gmail, conform anunțului făcut de Google.

Advertisment

Compania americană a avertizat că numărul de atacuri cibernetice a explodat după apariția pandemiei de Covid-19. Acestea sunt de tip „phishing”, păcălind utilizatorii să își dezvăluie datele personale.

Advertisment

Gigantul IT a informat că blochează în fiecare zi aproximativ 100 de milioane de mesaje care conțin atacuri de acest fel. Dintre acestea, circa 20% sunt legate de virusul provenit din China. Covid-19 ar pută fi cea mai utilizată temă de până acum de către hackerii care folosesc metoda „phishing”.

Aceste tentative de fraudă au diverse abordări. De exemplu, unele mesaje par a fi trimise de organizații precum OMS, iar victima e încurajată să descarce un program sau să doneze o suma de bani. Alte mesaje lasă impresia că sunt expediate de instituții publice, scopul fiind de a obține stimulente oferite populației de unele țări.

Google informează că reușește să stopeze 99,9% din mesajele respective, înainte ca acestea să ajungă la utilizatori. Seviciul Gmail este folosit de aproape 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume.

Conform lui Scott Helme, un cercetător independent de securitate cibernetică, toate aceste atacuri au în comun faptul că se bazează pe o emoție. Asta duce la o acționare imediată, fără a gândi prea mult înainte.

Alte metode de fraudă, legate de coronavirus

Hackerii mai folosesc și site-uri înșelătoare, dar și diverse aplicații pentru telefoanele mobile. Acestea sunt folosite utilizând informații adevărate despre pandemia de Covid-19.

De exemplu, o aplicație pentru Android susținea că poate urmări răspândirea pandemiei. În realitate, aceasta ascundea un atac de tip ransomware. Mai exact, telefonul era infectat, iar utilizatorului îi se solicita o suma de bani pentru a redobândi controlul asupra mobilului.

Săptămâna trecută, autoritățile britanice și cele americane au informat oamenii să fie atenți, întrucât numărul atacurilor cibernetice a crescut semnificativ în această perioada.

Advertisment
Advertisment