Tehnologie

Dark Web: Locul Unde Fraudele Iau Naștere în Timpul Pandemiei de Coronavirus

Pandemia de COVID-19 a „deschis” noi oportunități criminalilor din domeniul cibernetic. Astăzi vom discuta despre locul în care toate aceste fraude iau naștere - Dark Web.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Deși Europol urmărește hackerii care exploatează pandemia de coronavirus, acest lucru nu îi oprește pe cei din urmă. Cum majoritatea populației de pe glob discută despre răspândirea virusului, criminalii văd în acest lucru o oportunitate.

Totuși, în timp ce unii discută despre moduri prin care omenirea poate combate COVID-19, alții discută despre fraude. Iar locul prielnic pentru astfel de discuții sunt forumurile de pe Dark Web – Internetul Ascuns.

Advertisment

Ce este Dark Web

Dark Web-ul este o parte a internetului care poate fi accesată doar în anumite condiții. În primul rând, utilizatorii pot încărca website-urile dark cu ajutorul unui browser numit TOR.

Advertisment

Inițial, rolul Dark Web-ului era acela de a oferi utilizatorilor posibilitatea la intimitate pe internet. Cu toate acestea, hackerii au transformat internetul ascuns într-o unealtă pentru crime cibernetice.

Astfel, de-a lungul timpului, Dark Web-ul a deservit drept spațiu pentru magazine underground care facilitează vânzarea obiectelor ilegale pe piața deschisă: arme, date informatice, date bancare, falsuri etc.

Forumurile Dark Web

Pe lângă piața de desfacere, dacă o putem numi astfel, Dark Web este de asemenea un loc pentru discuții. Având în vedere faptul că identitatea utilizatorilor rămâne anonimă, astfel de forumuri permit dezvoltarea unor adevărate strategii pentru punerea în practică a înșelătoriilor.

Adesea, autoritățile tratează aceste forumuri cu foarte mare lejeritate. Cu toate acestea, forumurile ar putea fi chiar mai periculoase decât market-urile.

În realitate, controlul asupra acestora este relativ greu de realizat. Totuși, pentru a ne putea proteja, informarea este un prim pas. Faptul că putem aduce la cunoștință astfel de practici, poate chiar salva vieți.

COVID-19 și Dark Web

Unul dintre aspectele des discutate pe Dark Web pe baza pandemiei de COVID-19, îl reprezintă fraudele online. Modul de operare al criminalilor în aceste situații poate fi extrem de variat.

O metodă prin care hackerii profită de situația actuală pentru a fura datele personale o reprezintă phishing-ul. Practic, aceștia fie trimit email-rui false în numele unor companii, fie creează copii ale website-urilor acestora.

Astfel, utilizatorii sunt înșelați să creadă că un business real cu care interacționează le cere să își actualizeze datele. Pentru a te feri de astfel de situații, apelează direct la sursă atunci când primești astfel de mesaje.

Advertisment
Advertisment